Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Zayıflama 20 Temmuz 2015
Yaza Formda Girmenin İpuçları

Diyetten harekete, yaz meyvelerinden detoksa…

YAZA FORMDA GİRMENİN İPUÇLARI

Siz siz olun ‘yaza çok az kaldı’ diye endişeye kapılıp hızlı kilo verdiren, sağlıksız, şok ya da popüler diyetlere yönelmeyin! Ayda 4 kilo vermeniz ideal olanı. Peki fazla kiloları nasıl verebilir, yaza nasıl formda girebiliriz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven Avuk, yaza sağlıklı bir şekilde formda girmenin ipuçlarını Akşam Gazetesi okurları için anlattı.

Yaz mevsimine sayılı günler kala pek çoğumuzu ince ve fit görünme telaşı sardı. Kimileri bilinçli davranarak uzmana danışırken, kimileri de arkadaş çevresinden ve internetten yaptıkları araştırmalarla şok diyetlerden medet umuyor. Ancak uzmanlar uyarıyor, zira şok diyetler ciddi rahatsızlıklara hatta ani hayat kaybına bile neden olabiliyor! Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven, diyette tek bir kriter olmadığını her diyetin kişinin metabolizmasına göre belirlenmesi gerektiğini belirtirken buna karşın, bazı hususlara dikkat edilmesinin herkes için fayda sağlayabileceğini söylüyor. Yaz mevsimine girmeden beslenme programınız ve günlük alışkanlıklarınızda yapacağınız bazı değişiklikler ile hem bahar yorgunluğunu üzerinizden atabileceğinizi hem de yaza formda girebileceğinizi vurgulayan Diyetisyen Avuk çok önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

  • Vücut ağırlığınız ile ilgili hedefleri doğru belirleyin

Fazla kilo problemi olanların ‘yaza çok az kaldı’ diye endişeye kapılıp hızlı kilo verdiren, sağlıksız, şok ya da popüler diyetlere yönelmemesi gerekiyor. Bu tür diyetlerden kesinlikle uzak durulmalı. Diyetisyen Avuk “Nasıl ki aldığınız fazla kilo sizin vücudunuzda bir anda oluşmadıysa, azalması için sabır ve emek vermeniz gerekecek. Kilo vermek için yeterli ve dengeli beslenerek ayda 4 kilodan fazla hedef koymayınız. Bu şekilde hem ayda bir beden kadar zayıflayabilir hem de kalıcı alışkanlıklar kazanmış olursunuz” diyor. Eğer normal vücut ağırlığında bir kişiyseniz hedefiniz kas gücünüzü, akciğer kapasitenizi arttırıcı düzenli aktiviterler ile sağlıklı beslenme ile formda bir görünümü kalıcı olarak elde etmek olmalı.

  • Yaz meyvelerine dikkat

Doğanın canlanışıyla kendimizi dışarı atma isteğimiz çoğaldı şüphesiz. Fırsat buldukça soluğu dışarıda almak kimi zaman sağlıksız beslenmeyi de kaçınılmaz kılıyor. Fast-food yiyecekler, iştah açıcı kızartmalar, tatlılar fazla kilo ve yağlanma sorunu olarak geri dönüyor. Tezgahlarda tüm çekiciliğiyle yerini alan çeşit çeşit yaz meyveleri de ‘sağlığa faydalı’ denilerek ölçüye dikkat etmeden tüketilebiliyor. Diyetisyen Hande Seven Avuk, tüm bu konulara dikkat etmek ve bilinçli davranarak kızartmalardan ve fast-food yiyeceklerden, şekerli tatlılardan kaçınmak gerektiğini vurguluyor. Kavun, çilek, karpuz, kiraz, erik, üzüm gibi güçlü antioksidan etkileri ile bağışıklık sistemini güçlendiren, kanser, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklardan koruyucu etki gösteren yaz meyveleri de tüketiminde dikkat edilmediğinde sağlığa zarar verici bir hale dönüşüyor. Hande Seven Avuk “Meyve tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, şeker içeriklerinin yüksekliği nedeniyle diyabet, kan şekeri düşüklüğü, insülin direnci ve fazla kilo problemi yaşayan bireylerin porsiyon kontrolünü asla kaçırmamaları gerektiğidir. Özellikle kan şekerini yükseltme hızı yüksek olan kavun, karpuz, üzüm, incir, dut gibi meyveler arasında gün içerisinde tek seçim yapmak faydalı olacaktır. Meyveyi aç veya tok yemek kan şekerinizin düzensizliğine sebep olarak daha çok acıkmanıza yol açar. Bu nedenle yemeklerden en az 2 saat sonra tüketilmelidir” diyor.

Porsiyon miktarları

Kapuz = 3 üçgen dilim

Kavun = 6-8 ufak dilim

İncir =1 adet

Kiraz = 15 adet

Erik= 10 adet

Üzüm = 1 küçük salkım

Çilek = 6-8 orta boy

Kayısı = 4 adet

  • Su ihmale gelmez

Doğdumuz andan itibaren en büyük ihtiyacımız su. Yenidoğan bir bebeğin vücudunun % 85’i su iken; yaşla birlikte azalarak yetişkin bir erkekte vücudunun %60’ı ve kadında %50’sini oluşturuyor. Bu nedenle terlemenin arttığı sıcak ve nemli yaz aylarında ilk tercih edeceğimiz içeceğin su olması çok önemli. Günlük tüketilmesi gereken sıvı miktarının yaz ayları için en az 2,5-3 litre olması gerektiğini belirten Hande Seven Avuk “Günlük yeterli sıvı alıp almadığınızı belirlemenin en pratik ve basit yolu idrar renginizi takip etmenizdir. Beyaz, açık sarı renkte idrar yapmak yeterli sıvı aldığınızı gösterirken; koyu renkli, kahvrengi idrar ise sıvı kaybınızın tükettiğinizden daha fazla olduğunu göstermektedir. Bu durumda ilk 1 saat içerisinde ekstra 2 bardak daha su tüketmelisiniz” diyor.

Suyun yanı sıra evde hazırlanan taze sebze-meyve suyu karışımları, ev yapımı meyveli sütler, naneli ayran, doğal limonata ve mineralli suların da tercih edilmesinin uygun olduğunu belirten Hande Seven Avuk, gazlı içeceklerden ve hazır meyve sularından uzak durulması gerektiğini söylüyor; işyerinde ve evde hazırlayıp içebileceğiniz 2 pratik tarif veriyor. 

Meyveli Smootie:

  • ½ orta boy şeftali

  • 10 adet çilek (100 gr)

  • 1 su bardağı (200 ml) light süt

 

 

      Meyveli Limonata:

  • 1 dilim ananas

  • 12 adet kiraz

  • 2 adet limon

  • 2 litre su

 

 

 

 

 

  • Her zaman hareket!

Egzersiz ve sağlıklı beslenme anahtar ile kilit uyumu gibi. İkisi birlikte olduğu zaman sizi obezite, kalp hastalıkları, diyabet, kanser, eklem hastalıkları gibi pek çok önemli sağlık probleminden koruyor. Dünya Sağlık Örgütü önerilerine göre haftada en az 150 dakika orta şiddette veya 75 dakika şiddetli düzenli fiziksel aktivite sağlığı iyileştirici. Hande Seven  Avuk “Yaz aylarında deniz kenarında, ormanda kimi zaman tatilde tertemiz bir havada ister yürüyüş yapın isterseniz de yüzün ama mutlaka düzenli bir şekilde aktif olun. Buna ilaveten de haftada en az 3 gün kas gücünüzü arttıracak şekilde pilates, ağırlık egzersizleri, yoga vb yapmayı unutmayın” diyor.

  • Detoksa aldanmayın

Detoks amacıyla yapılan içecek tüketimleri, açlık diyetleri, tek bir besine dayalı diyetler veya kolon temizliği gibi bir takım uygulamalar tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Hande Seven  Avuk “Örneğin, sadece sebze ve meyve sularıyla beslenmek yetersiz protein, kalsiyum, çinko, selenyum, B grubu vitaminleri alımıyla ilişkili olup bağışıklık sisteminin düşmesine ve kas kayıplarının artmasına neden olmaktadır. Ayrıca, sindirim sistemi üzerine yapılan kolon temizliği gibi uygulamalar da bağırsaklarda yaşayan sindirim dostu probiyotik bakterilerin kaybına yol açmaktadır. Oysaki probiyotikler, ishal ya da kabızlık gibi durumda vücudu koruyan, bağışıklık sistemini aktif çalıştıran en önemli canlılardır. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı seçimler yapmak, vücut ağırlığını denetlemek, hızlı kilo kazanım ve kayıplarından kaçınmak ve düzenli egzersiz yapmak en iyi yoldur” diyor.

 

Kaynak: Akşam Gazetesi, 06.05.2015

 

 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1