Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Hastalıklar ve Beslenme 20 Haziran 2019
Nötropenik Diyet

Nötrofil vücudu mikroplara karşı savunan bir tür beyaz kan hücresidir. Düşük miktarları, bağışıklık sistemini zayıflatır ve vücudu kendini bakteriler, virüsler ve enfeksiyonlara karşı daha az savunabilir duruma getirmektedir. Nötrofil sayısının sayısının 1500/mm3 ’ten düşük olması nötropeni olarak tanımlanmaktadır.

Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi; nötrofil sayısının düşmesinin en sık görülen sebebidir. Ancak bazı kişilerde nötropeniye neden olan enfeksiyon ve altta yatan diğer semptomlar olabilir. Enfeksiyonlar, nötropeninin bir komplikasyonu olarak da ortaya çıkabilir. En sık ağız içi ve deri gibi mukoza zarlarında görülebilir.

Nötropenik Diyet ise tüketilen yiyeceklerde bulunan mikroorganizmaların sayılarının azaltılmasına yardımcı olmak için uygulan bir beslenme şeklidir. Bu diyet, daha çok kanser gibi bağışıklık sistemi zayıflamış nötropenik hastalara önerilmektedir. Pek çok besin maddesinin üzerinde mikroplar bulunur, fakat bağışıklık sistemi sağlam olan kişilerde genellikle bu mikroplar hemen öldürülür ve hastalık tablosu oluşmaz. Bu nedenle nötropenik hastalarda tüm hijyen kurallarına uyulmalı ve bu konuda yaşanan her türlü sorunda mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Nötropenik Diyet İlkeleri:

  • Satın alınan yiyeceklerin son kullanma tarihleri mutlaka kontrol edilmelidir.
  • Yiyeceklerin üzerinde yazan ısıda saklanmalarına özen gösterin.
  • İçeriğinden emin olmadığınız hiçbir gıdayı tüketmeyiniz.
  • Paketli ürünlerin paketlerini açmadan önce mutlaka yıkayın.
  • Yiyecekleri kullanmadan önce ve sonra ellerinizi yıkayınız. Ayrıca tüm yüzeyleri ve kapları yıkayınız.
  • Açıkta satılan yiyeceklerden kaçınınız, tüketeceğiniz her ürün paketlenmiş ve pastörize olmalıdır.
  • Nötrofil sayısına göre gerekli durumlarda yemekler pişirildikten sonra düdüklüden geçirilmelidir.
  • Pişirilen yemeklerin tek tüketimlik pişirilip tüketilmesine dikkat edilmelidir.
  • Yemekler pişirilirken kullanılan su steril edilmiş olmalı ya da kaynatılmış olmalıdır.

 

YİYECEK GRUBU TÜKETİLEBİLEN YİYECEKLER TÜKETİMİ UYGUN OLMAYAN YİYECEKLER
ET VE ET YERİNE GEÇENLER
Bütün iyi pişmiş etler
Balık, tavuk, hindi
Pişmiş, konserve veya dondurulmuş ürünler
İyi pişmiş yumurta
 
 
Çiğ veya az pişmiş et ve et ürünleri 
Kurutulmuş et ve et ürünleri (pastırma, sucuk vb.)
İyi pişmemiş veya çiğ yumurta  
Çiğ sosis, salam gibi besinler 
 
SÜT VE SÜT YERİNE GEÇENLER
Pastörize süt, değişik meyveli ve çikolatalı sütler 
Paketlenmiş dondurma  
Paketlenmiş yoğurt 
Pastörize peynir
Açık süt-yoğurt 
Pastörize olmayan peynirler (bekletilmiş açık teneke peynirler) 
Otlu peynir, küflü peynir vb. peynirler 
Açıkta satılan dondurma 
SEBZE VE SEBZE SULARI
İyi hazırlanmış konserve, dondurulmuş sebzeler 
Kavun, karpuz gibi kalın kabuklu sebzeler
 
Çiğ veya kurutulmuş sebzeler 
Bütün taze ve yeşil, pişirilmemiş sebzeler  
Salatalar 
Turşu ve salamura sebzeler
 
MEYVE VE MEYVE SULARI
Elma, armut, muz, portakal, mandalina gibi kalın kabuklu meyveler 
Özel küçük paketlerde hazırlanmış zeytin gibi konserve meyveler 
Hazır meyve suları (özel paketlenmiş)
 
Çilek gibi toprakla temas eden meyveler 
Kivi gibi ince kabuklu meyveler Taze ve dondurulmuş meyveler 
Kurutulmuş meyveler (elma, üzüm, incir)
 
ÇORBALAR Her türlü iyi pişirilmiş çorba  
EKMEK VE TAHIL GRUBU
Tamamen paketlenmiş ekmekler 
Paketlenmiş tüm bisküviler, gevrek, krakerler 
İyi pişmiş gözleme, taze tost (pişirildikten sonra hemen paketlenmelidir) 
Steril veya kaynar su ile hazırlanan tahıl, un çorbaları, hazır paket çorbalar 
Pirinç pilavı
 
Listede olmayan ve açıkta satılan ekmek, kek, pasta, yağda kızartılmış çörek, kremalı kek 
Kısır gibi içine çiğ sebze konan yiyecekler
 
PATATES VE YERİNE GEÇENLER Pişmiş patates 
Paketli patates ve mısır cipsi 
Patlamış mısır 
Dışarıda pişirilmiş patates kızartması
 
PASTA VE TATLILAR
Pişmiş börek, pasta, krema, jöle, puding, şekerli tatlılar (hemen pişirilip ağzı kapalı servis edilmelidir) 
Kapalı reçeller, bal (tek kişilik özel paket içinde) 
Özel ambalajlı çikolata
 
Açık satılan şekerler 
Yumurta ile çırpılmış krema veya kremalı börek 
Pastörize edilmemiş süt, yoğurt 
Dondurulmuş, pişirilmemiş tatlılar
 
YAĞLAR Tereyağı (açılmamış pastörize tek kişilik paketler) Açıkta satılan tüm yağ ve margarinler
ÇEŞNİ VERİCİ VE DİĞERLERİ Usulüne uygun pişme öncesinde konulan tuz, şeker, baharatlar, nane, maydanoz gibi yeşillikler, salça, et suyu, pelte, tatlı üstüne fındık ceviz vs. gibi lezzet verici besinler Pişme sonrası eklenen tüm besinler
SU
Steril su (arıtılmış) 
 
 
Normal musluk suyu
 
 
DİĞER Sakız Renkli ve şekerli sakız

 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1