Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Güncel Beslenme Bilgileri 06 Mart 2020
Trans Yağ Nedir?

Trans yağlar,  doymamış  yağ asitlerinin bir formudur. Doğal olarak besinlerde bulunan ve gıdaların işlenmesiyle ortaya çıkan olmak üzere iki türü vardır. 

 

Doğal formu yağlı süt ve et gibi hayvansal ürünlerde bulunur ve fazla tüketilmedikleri sürece sağlığa bir zararları yoktur. Yapay formu ise hidrojenize edilmiş bitkisel yağlarda bulunur ve sağlık açısından ciddi riskler barındırır. 

Yapay trans yağları, bitkisel sıvı yağların doyurulup katılaşmasıyla yani ''hidrojenizasyon'' yöntemiyle açığa çıkarlar.

 

  • Yapay trans yağ asitleri kalp hastalığı ve inme riskini artırır.
  • Kanda LDL ''kötü'' kolesterol değerini artırırken HDL ''iyi'' kolesterol değerini azaltmaktadır. 
  • Henüz aradaki ilişkiyi kanıtlayan bir çalışma olmasa da bazı araştırmalar yapay trans yağ tüketiminin insülin duyarlılığını azaltabileceğini ve diyabet riskini artırabileceğini göstermektedir.
  • Trans yağların en önemli etkisi kalp damarları üzerinedir. Kalp damarların iç yapı bütünlüğünü bozarak damar sağlığını bozmaktadır.

 

Gıda sektöründe hidrojenize yağların hala kullanılma sebepleri, maliyeti azaltmak, raf ömrünü uzatmak, gıdaya doku kazandırmak ve dayanıklılığı artırmaktır. ABD Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) 18 haziran 2018 tarihinden sonra üretilen işenmiş gıdalarda trans yağ bulunmasını yasaklamıştır. Bu tarihten önce de piyasada olan gıdalar ise 2020-2021 yıllarına kadar pazarda olmaya devam edecektir. 

 

FDA gıdalarda trans yağ eklenmesini yasaklamış olmasına rağmen bir üründe porsiyon başına 0,5 gramdan daha az trans yağ bulunuyorsa üretici firma ürünün üzerine ''TRANS YAĞ İÇERMEMEKTEDİR.' yazabilmektedir. Bunun sebebi işlenmiş yağlı besinlerde trans yağ miktarının asla sıfırlanmayacak oluşudur.

 

Kısacası işlenmiş, paketli gıdalar hayatımızda olduğu sürece trans yağ alımını azaltmanız pek mümkün değil.

 

Peki trans yağ alımını azaltmak için neler yapabiliriz?

 

  1. Katı bitkisel yağlar, margarinler, yağda kızartılmış hızlı hazırlanan yiyecekler (patates kızartması, kızarmış tavuk parçaları vb.)in alımı sınırlandırılmalıdır.
  2. Kahve kremaları, patates ve mısır cipsleri, hazır hamur karışımlarından olabildiğince uzak durulmalıdır.
  3. Pastane ürünlerinin (poğaça, pasta, kek, muffin, donut, kurabiye vb) tüketiminde dikkatli olmanız gerekmektedir. Maliyeti daha az olduğu için bu ürünlerin yapımında hidrojenize bitkisel yağlar kullanılmaktadır.
  4. Evde kendi atıştırmalıklarınızı kendiniz hazırlarsanız paketli ve hazır gıda alımınızı azaltmış olursunuz.

 

Online Randevu Almak İçin Tıklayınız.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1