Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Güncel Beslenme Bilgileri 09 Ocak 2014
Esmer Şeker Sağlıklı Şeker Midir?

Son günlerde danışanlarımdan sıkça duyduğum bir yanılgıyı düzeltmek isterim. Esmer şeker sanıldığının aksine daha sağlıklı değildir! Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği gibi bol tahıllı ve rafine edilmemiş ekmeklerin; kepekli makarna ve pirincin, beyaz olan muadillerine göre lif, protein, vitamin ve mineral içeriklerinin daha fazla olması akıllara esmer şekerin de beyaz şekere göre saha sağlıklı ve tüketilebilir olduğu sorusunu getirmiştir.

Esmer şeker, şeker üretimi sırasında oluşan melas denilen renkli bir maddenin genellikle saflaştırılmış şekere ilavesiyle üretilir. Esmer şeker üretiminde şeker kamışı melası kullanılsa da şeker pancarı melası da kullanılabilmektedir.

Beyaz şekerin 100 gramında 396 kkal enerji bulunurken, esmer şekerde 373 kkal bulunmaktadır. Ancak, esmer şeker kristalleri, beyaz şeker kristallerine göre daha küçük moleküler yapıdadır. Bu nedenle esmer şeker kristallerinden oluşan küp şekerde, beyaz şekere göre daha fazla kalori içeriği bulunmaktadır.

Esmer şekerin mineral içeriği beyaz şekere göre daha fazladır. Ancak sağlıklı beslenme programları içerisinde mineral kaynağı bir besin olarak düşünülemez. Bununla birlikte saflaştırılmış beyaz şekerde 0 mg/kg sodyum bulunurken, esmer şeker içerisinde 280 mg/kg sodyum bulunur. Özellikle diyabet (şeker hastalığı) haricinde sadece yüksek tansiyon, kalp ve böbrek hastalıkları olan bireylerin kullanmamaları yararlı olacaktır.

Esmer şekerin tadı biraz karemelimsidir. Bundan dolayı çay, kahve gibi içecekleri şekersiz tüketemeyen kişilerin beyaz şeker ilave ettiklerindeki içecek tadını yakalamaları için biraz daha fazla esmer şeker kullanmaları gerekmektedir. Karamelimsi tadından dolayı meyve suyu, pastacılık gibi gıda sanayinde esmer şeker pek tercih edilmez.

Sağlıklı beslenme içerisinde basit şekere vücudun ihtiyacı yoktur. Basit şekerin fazla tüketimi obezite ve diyabet başta olmak üzere, kalp sağlığı, kanser vb. birçok hastalıkla ilişkilidir. Günlük enerjinizin %50-60'ının karbonhidratlardan sağlanmasını istediğimiz beslenme programlarında basit şekere ayrılan pay bu oranın sadece %10'dur. Taze meyve, yoğurt, süt gibi besinlerin içerisinde bulunan basit şekerlerle de bu ihtiyaç karşılanabildiğini unutmamalıyız.

 

Diyetisyenlerimizden randevu almak için tıklayınız.

 

UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1