Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Hastalıklar ve Beslenme 07 Kasım 2019
Diyet Yaparken Uzak Durmanız Gereken Besinler

Zayıflama veya hastalığa özgü tıbbi beslenme tedavinizde uyguladığınız diyette aşağıdaki besinlerden uzak durmanız gerekmektedir.

 

1Kızartmalar: 

 

Yiyecekleri kızartarak tüketmek sadece kalori artışına neden olmaz aynı zamanda kanserojen bileşenleri de artırır. Kızartmayı yağda yapmak yerine fırında pişirme kağıdı üzerine sprey şişedeki yağları kullanarak yapabilirsiniz.

 

2Yağlı yiyecekler:

 

Kızarmış ve hazır yağlı yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi, kan damarlarını tıkar, vücuttaki kalsiyum seviyesini düşürür, kalp ve diğer yaşamsal organların fonksiyonlarını yavaşlatır ve şişmanlığa yol açar. Sadece şişmanlatmakla kalmaz, tansiyonu da yükseltir, kalp hastalıkları, diyabet, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, osteoporoz, kolon, göğüs ve rahim kanserlerine yakalanma risklerini de artırır.

 

3. Paketli ve işlenmiş gıdalar

 

Doğal gıdaların içinde de karbonhidrat, yağ, lif ve protein bulunmaktadır ancak; işlenmiş gıdaların içinde bu maddeler değiştirilmiştir. Ürünü çekici hale getirmek adına ürüne boya, tatlandırıcı katıldığı gibi raf ömrünü uzatmak içinde koruyucu katkı maddeleri uygulanır. Bugün marketlerde satılan paketlenmiş ürünlerin birçoğu işlenmiş gıda gurubundadır ve günümüzde normal bir insanın tükettiği her 10 gıda maddesinin 7’sini işlenmiş gıda olarak tüketilmektedir.

 

4. İşlenmiş et (salam, sucuk, sosis, pastırma vb.): 

 

Et ürünleri koruyucu madde içerirler, uzun süre ve fazla miktarda tüketimleri sağlık için zararlıdır.

 

5. Hamur işleri (pasta, börek, çörek, kurabiye, tahin vb.):

 

Genellikle beyaz undan yapıldığı için kan şekerini dalgalanmaları yaratır. Porsiyon kontrolü sağlamak oldukça zordur. Yüksek miktarda yağ ve karbonhidrat içerir.

 

6. Sakatat: 

 

Yağ ve kolesterol içerikleri oldukça yüksektir. Ayrıca sakatat etleri pürinler açısından zengindir, bu nedenle gut hastalığı varsa sakatatların tüketimine dikkat etmek oldukça önemlidir.

 

7. Hazır meyve suları: 

 

Boş kalori kaynağıdır, her gün 1 bardak içmek bir yıl sonunda bel çevresinde 5-6 cm kalınlaşmaya neden olur. Obezite ve kalp damar hastalığı riskini artırır.

 

8. Gazlı içecekler:

 

Gazlı içecekler yüksek miktarda şeker, karbonat, kalori ve katkı maddesi içerir. Besleyici bir yönü bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalar gazlı içecekler ile osteoporoz, obezite, diş çürüğü ve kalp hastalıkları ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.

 

9. Alkollü içecekler:

 

Kardiyovasküler kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona, karaciğer sirozuna, pankreas iltihaplanmasına, şeker hastalığına, beyin hasarına, bazı kanserlere, sosyal ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Alkollü içeceklerin enerjisi, içeriğindeki alkol oranına bağlıdır. 1 gram alkol 7 kkal enerji verir. Bu enerji 1 gram karbonhidratın veya 1 gram proteinin yaklaşık 2 katıdır.

 

10Soslar (ketçap, mayonez, hardal, Sezar sos vb.):

 

 

Diyet yaparken en çok tercih ettiğimiz, sağlıklı ve düşük kalorili salatalarımıza eklenen soslar yüksek oranda yağ içerirler. Genellikle iştah açıcı ve yüksek kalorili oldukları için dikkatli tüketilmesi gerekir.

 

11. Hazır veya krema içeren çorbalar:

 

Hazır çorbalar 1-2 yıl gibi uzun süreli raf ömrü olan gıdalardır. Bu kadar uzun saklanabilmesi için bazı kimyasallar ve koruyucu maddeler içermesi gerekmektedir. Katkı maddesi, renklendirici ve monosodyum glutamat içerirler. MSG bağımlılık yapıcı bir madde olarak bilinmektedir. Doyma hissinde kayıplara neden olarak içeriğinde bulunduğu ürünün daha fazla tüketilmesine neden olur. 

 

12. Rafine şeker:

 

Şeker pancarı ve kamışından kimyasallar kullanılarak elde edilen kristal şekerdir. Toz şeker ise rafine şekerin toz halidir. Kesme şeker toz şekerin kimyasal yapıştırıcılarla şekillendirilmiş halidir. Mısır şurubu mısırın kimyasallar ile parçalanmasıyla elde edilir. Glikoz gibi direk kana karışır ve GDO’lu olabileceği için rafine şekerden daha zararlıdır.

 

13. Yapay tatlandırıcılar:

 

Asesülfam K, aspartam, sakkarin, siklamat ve sukraloz gibi tatlandırıcılar laboratuvar şartlarında kimyasal yollarla elde edildiği ve uzun dönemde insan vücudunun nasıl tepki vereceği bilinemediğinden tüketilmeleri önerilmez.

 

14. Et/tavuk bulyonlar:

 

Katkı maddesi, renklendirici ve monosodyum glutamat içerirler.

 

15. Süt tozu:

 

İçerdiği katkı maddeleri arasında, maltodekstrin, glikoz şurubu, melamin, soya proteinleri, laktoz ve gluten, sodyum kazeinat ve asit düzenleyici tuzlar ve tam hidrojenize pamuk ve palm yağı gibi zararlı maddeler bulunur.

 

Beslenme Danışmanlığı Online Randevu Almak İçin Tıklayınız.

 
 
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1