Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Çocuk Sağlığı ve Psikolojisi 02 Eylül 2022
2 Yaş Sendromu Nedir?

Bebeğiniz büyüdükçe daha bağımsız hale gelir ve 2 yaş civarında ona yapmasını söylediğiniz şeylere ya da koyduğunuz sınırlara itiraz etmeye başlar. Bu davranış öfke nöbetlerine, reddetmelere ve "hayır" kelimesinin yanlış kullanılmasına yol açabilir.

Bu reddetmeler ve öfke nöbetleri genellikle çok ani olur: bebeğiniz bir an size yapışmış veya mutlu, neşeli bir şekilde kendini oyalarken, bir dakika sonra tekme atmaya, çığlık atmaya veya size itaatsizlik etmeye başlar.

Bu yeni davranış türü, çocuğunuzdaki birçok entelektüel, sosyal ve duygusal gelişmenin sonucudur, dolayısıyla bu iki yaş sendromu aslında çocuğunuzun "normal" bir şekilde büyüdüğünün bir işaretidir.

 

2 yaş sendromu ne kadar sürer?

İki yaş sendromu bazı çocuklar için nispeten kısa, bazıları içinse daha uzun sürebilir. Adından da anlaşılacağı gibi, 2 yaş sendromu genellikle bu yaş civarında başlar ve 3 yaşına veya daha büyük yaşlara kadar sürebilir.

 

Belirtileri nelerdir?

  • Eskisinden çok daha sık "hayır" der.
  • Size yapışır ve bir anda yalnız bırakılmayı ister.
  • Diğer çocuklarla iyi geçinemez ve diğer çocukları itmek veya kakmak gibi agresif davranışlar sergileyebilir.
  • Kolayca üzülür.
  • Sık sık öfke nöbetleri geçirir.
  • Çok hızlı ruh hali değişimleri yaşar.
  • Ne kadar ileri gidebileceğini görmek için sınırlarınızı test eder.
  • Ağlayarak, çığlık atarak, vurarak, ısırarak veya tekmeleyerek kızgınlığını veya hayal kırıklığını ifade eder.

 

2 yaşında öfke nöbetinin nedenleri

  • Küçük çocuğunuzun neden böyle davrandığını daha iyi anlamak için, çocuğunuzun bu yaşta neler yaşadığını bilmek size yardımcı olabilir:
  • Zihinsel bir çalkantı yaşar.  Çocuğunuzun dil becerileri gelişmektedir, ancak muhtemelen hala kelimelerle ifade edebileceğinden çok daha fazlasını anladığı bir aşamadadır. Bir şeye üzüldüğünde, anlaşılmaya çalışmak için ağlama veya çığlık atma nöbetlerini tetikleyebilir.
  • Sosyal etkileşimler gelişir. Çocuğunuz özellikle diğer küçüklerin yanında bencil veya sahiplenici görünebilir. Muhtemelen oyuncaklarını paylaşmak istemez ve hatta kendisine ait olmayan bir şeyle oynamak isteyebilir. Bu normal bir davranıştır: çocuğunuz bu yaşta dünyayı sadece kendisi üzerinden kavramsallaştırma eğilimindedir ve henüz başkalarının arzularını veya duygularını anlayamaz. Ayrıca diğer insanların acı hissedebileceğini fark etmeyebilir ve bu nedenle sorgusuz sualsiz bir oyuncağı kapabilir veya bir oyun arkadaşına vurabilir.
  • Duygusal kargaşa yaşar. Çocuğunuzun ruh halinde dalgalanmalar olduğunu ve bir dakika mutlu, bir dakika kızgın olduğunu görebilirsiniz. Bu tür davranışlar 2 yaş krizindeki çocuklarda çok yaygındır. Çocuğunuz henüz duygularını ve hareketlerini kontrol edememektedir ve henüz olgunlaşmamıştır. Size itiraz edebilir ve hemen ardından şefkat ve güvence isteyebilir. Size tamamen zararsız görünen bir şey için sinirlenebilir ve öfke nöbeti geçirebilir çünkü nasıl hissettiğini kontrol edemez.

 

2 yaş sendromu ile başa çıkmak için 8 ipucu

  1. Tutarlı olun. Küçük çocuğunuzun iyi davranışlarını fark etmek ve teşvik etmek ve çok kızmadan veya şiddet uygulamadan kötü davranışlarını engellemek önemlidir.
  2. Basit ifadeler kullanın. Özellikle çocuğunuza davranışları hakkında ders verirken, olayları olabildiğince basit bir şekilde açıklamaya çalışın.
  3. Dikkat dağıtıcı şeyler sağlamaya çalışın. Basit kurallar koyun. Basit, yaşına uygun kurallar çocuğunuzun dürtülerini kontrol etmesine yardımcı olabilir.
  4. Sevecen olun. Şefkat ve fiziksel temas, çocuğunuzun gelişiminin her döneminde olduğu gibi bu yaşta da çok önemlidir.
  5. Çocuğunuza değer verdiğinizi gösterin. Dinlemeye çalışın ve "evet evet" veya "hmm hmm "dan daha fazlasıyla yanıt verin çünkü çocuğunuz gerçekten dinlemediğinizi anlayacaktır.
  6. Çocuğunuzun kendini kelimelerle ifade etmesine yardımcı olun. Onunla düzenli olarak konuşun ve duygularını kelimelerle anlatmasına yardımcı olun.
  7. Alternatifler sunun. Her zaman onun yerine karar vermek yerine, ona sizin için uygun olan birkaç seçenek sunarak bağımsızlığını teşvik edin.
  8. Olumlu pekiştireçler ile sınırlar koyun. Sert ama nazik olun, bu da iyi davrandığında onu övmek veya teşvik etmek, davranmadığında ise sert kalmak anlamına gelir.

 

2 yaş sendromunda psikolojik destek almak için tıklayınız.

UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1