Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
İnfertilite ve Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme 31 Ekim 2022
35 Yaş ve Üzeri Kadınlar İçin Doğurganlık İpuçları

Yaş faktörü doğurganlığı etkileyen en önemli unsurlardandır. Doğurganlığın yüksek olduğu dönem 22-30 yaşları arasındayken 35 yaşından sonra azalma başlamaktadır. Yaş arttıkça sahip olduğunuz yumurta sayısı azalmaktadır. Ancak elinizdeki yumurta sayısı ile o yumurtaların kalitesi arasında fark vardır. Yaşın artmasıyla birlikte yumurtayı koruyan doğal antioksidan görevi gören hormonlarda azalma olacağı için kalitesini korumak için daha dikkat etmeniz gerekecektir.

Antioksidanlar, yumurtaları oksidatif strese karşı korurlar.  Yetersiz antioksidan varlığında kromozomal anormalliklerin (genetik hatalar) ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Bu anormalliklerin yumurta kalitesi üzerinde büyük etkisi vardır.  Kötü beslenme, bağırsak sağlığı, baskılanmış bağışıklık sistemi, hareketsizlik, kronik stres, sigara, toksinler vb. durumlarda oksidatif stres artar. Bu nedenle farklı yaşlardaki kadınlarda yumurta kalitesinde büyük farklılıklar olabilir

Hedeflenen beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri gebelik öncesi (gebe kalmadan en az 3-4 ay önce) yumurta kalitesini büyük ölçüde artırır ve genetik hataları azaltır.

İyi haber şu ki, yumurtaların kalitesini desteklemek ve 35 yaşından sonra da sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı artırmak için yapabileceğiniz şeyler var.

  • Çeşitli meyveler, sebzeler ve bitkisel yağlara beslenmenizde yer vererek antioksidan alımını artırabilirsiniz. Antioksidanlar, yumurtaları yaşlandıkça artan oksidatif strese karşı korumaktadır.

  • Yumurta ve balık gibi kaliteli protein içeren yiyecekleri de dahil etmeye çalışın. Bunun yanında bolca su tüketerek vücudu susuz bırakmayın ve detoks organlarınızı koruyun.

  • Kaliteli uykuya odaklanın. Dinlenme ve onarım zamanı olarak düşünebilirsiniz. Yumurta kalitesi ve doğurganlık için çok önemlidir. Yatmadan önce ekranlardan kaçının ve 7 saat kaliteli uyumaya özen gösterin.

  • Her hafta 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmayı hedefleyin. Egzersiz iltihabı azaltır, hormon dengesini destekler ve kan akışını sağlayacaktır.

Bu genel tavsiyelere ek olarak kişiselleştirilmiş bir destek almanız faydalı olacaktır

 

Tüp Bebek ve İnfertilite Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.

 
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.

 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1