Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Çocuk ve Ergen Beslenmesi 31 Ekim 2019
Çocuklarda Obezite ve Karaciğer Yağlanması

Çocukluk çağı obezitesi çağımızın önde gelen hastalıklarındandır. Peki bu hastalıktan en çok etkilenen organlardan biri karaciğer desek inanır mısınız?

 

Vücudumuzun metabolizma merkezi olan karaciğer, karbonhidrat ve proteinlerin yanı sıra yağların da metabolize edilmesinden sorumludur. Besinlerle aldığımız ve vücudumuzda üretilen yağ asitleri karaciğerde metabolize olmaktadır. Besinlerle alınan yağın fazlası karaciğerde depolanır ve karaciğerin etrafında yağ tabaksı oluşmaya başlar. Bu durum maalesef karaciğerin sağlıklı çalışmasını engelleyerek, vücutta belirli problemler çıkmaya başlar. Örneğin yağların sindiriminde, proteinlerin kullanımında veya içtiğimiz antibiyotiğin vücuttan uzaklaştırılmasında  aksaklıklar yaşanabilir. İlerleyen durumlarda, karaciğer yetmezliği, insülin direnci, diyabet ve göbek etrafında yağlanmaya bağlı metabolik hastalıklar ortaya çıkabilir. 

 

Çocuklarda karaciğer yağlanmasının sebebi ise yetişkinlerden biraz farklı olabilmektedir. Tabi ki yine  dengesiz yağ alımı ön plandadır ancak trans yağ asitlerinden (fast food, abur cubur, hazır ve paketli gıdalardan fazla miktarda bulunan zararlı bir yağ türü) zengin beslenmek ve hareketsizlik çocuklarda karaciğer yağlanmasının en önemli sebeplerindendir.

 

Peki çocuklarda karaciğer yağlanmasında nasıl beslenmelidir?

 

  • Öncelikle hazır gıda, cips, gazlı içecekler beslenmeden çıkarılmalıdır. Çocuk ve ergenlerde alışkanlık kazanımı ve sabır daha az olduğu için bu adım yavaş yavaş yapılmalıdır.
  • Lif / posa alımı artırılmalıdır. Lif kaynakları sebzeler, meyveler, tahıllar ve kuruyemişlerdir.
  • Doymuş yağdan zengin hayvansal besinler yerine bitkisel yağlar karaciğer ve kalp sağlığı için daha faydalıdır.
  • Karaciğer dostu olan enginar, brokoli, karnabahar, ıspanak, yeşil çay, yulaf, sarımsak ve yaban mersini gibi besinlere yer verilmelidir.
  • Fazla kilo problemi varsa kontrollü kilo vermelidir.
  • İhtiyacımızdan fazla her besin vücudumuzda yağ olarak depolanır. Bu yüzden sadece yağ alımı değil, karbonhidrat ve protein alımına da dikkat edilmelidir.
  • Fiziksel etkinlik artırılmalıdır. Çocuğunuzun yapmaktan zevk aldığı bir aktivite haftada en az 2 kez yapılmalıdır. Bu yüzme, basketbol, futbol, jimnastik veya dans olabilir.
  • Büyüme gelişme çağındaki çocuklarda şok diyetler, aşırı kalori kısıtlı beslenme programları ve tek tip besine dayalı diyetler kesinlikle uygulanmamalıdır. Bu yüzden sebze, meyve ve süt grubundan zengin, yeterli protein ve yağ alımı ile bir beslenme uzmanı tarafından düzenlenmiş uygun bir diyet planı izlenmelidir.

 

Çocuk diyetisyeni randevusu almak için bize 0534 960 27 78 nolu telefondan veya info@nutrist.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Online Randevu Almak İçin Tıklayınız.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1