Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Hastalıklar ve Beslenme 02 Aralık 2013
Mide Problemi Yaşanlar Bu Önerilere Dikkat!

Mide problemleri yaygın görülen ve bireyin yaşam kalitesini ciddi şekilde bozan sağlık sorunlarıdır. Midede ağrı, yanma, gaz hissi, ağıza acı bir tat oluşumu vb. belirtileri hemen hemen her insan hayatında bir kez yaşamıştır. Mide problemleri genellikle H.pylori enfeksiyou, stres, beslenme ve yaşam tarzı hataları kaynaklıdır. Eğer sizde sıklıkla mide problemi yaşıyorsanız aşağıdaki öneriler ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

  • Günde 3 ana ve 2-3 ara öğün olmak üzere az ve sık beslenin,
  • Yemekleri çok sıcak ve soğuk yemekten kaçınıp, ılık tercih edin,
  • Yavaş yiyin ve besinleri bol bol çiğneğin,
  • Yemek pişirirken tüm besinleri çiğden koyun, yağda kavurma işleminden kaçının ve fazla yağ kullanmayın,
  • Geceleri geç saatte ve yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakın,
  • Yemek yedikten sonra sırtüstü uzanmayın, dik ya da mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını engelleyecek bir açı ile oturun,
  • Sigara içmeyin,
  • Bel kısmı sıkı olan kıyafetleri giymeyin,
  • Ani fiziksel aktivitelerde bulunmayın,
  • Özellikle yemekten hemen sonra fazla hareket etmeyin,
  • Yemeklerden 1 saat sonra yürüyüş yapmaya çalışın,
  • Kilo kontrolünüzü sağlayın; hızlı kilo kazanımı ya da kaybından kaçının.

Ülser, gastrit ya da özefajit (yemek borusu iltihabı) varsa bu besinlere dikkat edin!

  • Çikolata ve kakao tüketmeyin,
  • Gaz şikayetleriniz olduğunda gaz yapıcı sebzeleri (lahana, karnabahar, pırasa, turp, salatalık, sarımsak, soğan, brokoli, brüksel lahanası, karalahana vb.) ve gaz yapabilen meyveleri (kavun, karpuz, portakal, mandalina, greyfurt vb.) yemeyin,
  • Kurubaklagilleri (kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya, börülce, bakla vb), mısır, bulgur, yarma, kepekli ekmek gibi besinleri yemeyin,
  • Yağı fazla tüketmeyin. Çok yağlı besinler (kaymak, krema, tahin helvası vb.) ve kızartmalardan uzak durun,
  • Yemek pişirme yöntemi olarak haşlama veya ızgarada pişirmeyi tercih edin,
  • Alkol (özellikle bira, şarap gibi fermente olanlar), kolalı içecekler, koyu çay, kahve, boza, maden suyu ve sodası içmeyin,
  • Portakal suyu, limonata, domates, turşu, sirke gibi asidik besinleri tüketmeyin,
  • Nane, roka, tere tüketmeyin.

 

Diyetisyenlerimizden randevu almak için tıklayınız.

 

UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1