Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
İyileştiren Besinler 21 Şubat 2019
Lahana
Kış mucizelerinden lahana brassica veya turpgiller ailesine ait bir sebzedir.
 
100 g lahana;
 
Enerji 25 kcal
Karbonhidrat 4.16 g
Protein 1.37 g
Yağ 0.2 g
Lif  2.6 g
C vitamini  45.8 mg
A vitamini  12 IU
Kalsiyum  46 mg
Potasyum  208 mg
Fosfor  26 mg
Sodyum  12 mg
 
İçermektedir.
 
Oldukça düşük kalorili bir sebzedir ve bol miktarda C vitamini içermektedir. İyi bir lif kaynağı, sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana aynı zamanda eser miktarda da demir, mangan ve çinko içermektedir.
 
Düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemini ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek; tokluk hissinin oluşumuna yardımcı olarak lahana kilo vermeye çalışan insanlara da sıklıkla önerilen bir gıdadır.
 
Özellikle lahana suyu glutamin içermesi nedeniyle sindirim sistemi için son derece faydalıdır.
 
İndol-3-carbinole içeriği karaciğer detoksifiyesinde görev alarak vücuttan zararlı maddelerin atılmasını, hormonların dengelenmesini ve kimyasallardan kurtulmayı sağlamaktadır.
 
Lahana beta karoten zengini bir kaynak olduğu için göz sağlığının iyileştirilmesine de yardımcıdır. Özellikle yaşlılıkta görülen makula dejenerasyonunu önlemekte, katarakt oluşumu geciktirmekte başarılı olduğunu raporlayan çalışmalar mevcuttur.
 
Lahanaya karakteristik tadını kükürt içeriği vermektedir. Pişirime esnasında ortaya çıkan istenmeyen koku da yine bu kükürtlü bileşiklerden oluşan hidrojen sülfit gazından gelmektedir. Bu bileşikler aynı zamanda kansere karşı koruyucu etkileriyle bilinmektedir. Özellikle hücrelerde DNA tamirini gerçekleştirerek kanserden korumaktadır.
 
Bunun dışında içerdiği kamferol enflamasyona karşı etkili, anti alerjik, kalp damar ve diyabet gibi hastalıklarda da iyileştirici ve koruyucu etkiler göstermektedir.
 
Yapılan çalışmalarda ise çiğ veya haşlanmış lahanaya göre buharda pişirilmiş lahananın antioksidan ve sağlığa yararlı etkilerinin daha yüksek olduğu gösterilmiştir. O nedenle diyetinize dahil ederken pişirme yönteminide göz önünde bulundurmanızda fayda var.
 
Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız.
 
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1