Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Hastalıklar ve Beslenme 08 Temmuz 2023
Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler
   Karaciğer yağlanması, aşırı yağın karaciğerde depolandığı bir durumdur ve tedavi edilmezse karaciğer yetmezliğine ve siroza yol açabilir.
 
Yağlı Karaciğer Hastalığına Hangi Besinler İyi Gelir?
 
   Baklagiller
   Fasulye, bezelye, mercimek, soya gibi bakliyatları yüksek lif içeriği karaciğer enzimlerini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca lifler; kanda kolesterol, glukoz, trigliserit seviyelerini ve kan basıncını iyileştirir. 2019'da yapılan bir araştırmaya göre, baklagiller açısından zengin diyetlerin özellikle alkolik olmayan karaciğer yağlanması olasılığını azaltmaya yardımcı olduğunu bulunmuştur.
 
   Birkaç farklı çalışma, soya yemenin (bir porsiyon et yerine veya fermente soya içeren miso çorbası tüketerek) karaciğeri korumaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Soya proteinin trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olması, iç organları yağ birikimine karşı korur. Ayrıca soya proteini, insülin duyarlılığını artırmaya ve vücuttaki yağı azaltmaya yardımcı olan izoflavon adındaki antioksidanlara sahiptir.
 
   Yumurta
   Karaciğerden yağ taşıyan çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL) partiküllerini sentezlemek için kolin gereklidir. Bu nedenle, kolin eksikliği, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına sebep olabilir. Ek olarak, araştırmalar yetersiz kolin alımının karaciğer hastalığını kötüleştirdiğini (karaciğer enzimlerini ve karaciğer yağını yükselttiğini) göstermiştir. Kolin açısından en zengin kaynaklardan biri ise yumurtadır. İki yumurtalık bir porsiyon 300 mg kolin içerir. Bu sayede, kadınlar için günlük kolin ihtiyacının %70'ini ve erkekler ise %55'ini karşılar.
 
   Kahve
   Kahve, antiinflamatuar özellikler göstererek karaciğerde, oksidatif strese karşı savaşan antioksidanlar taşır. Karaciğer hücrelerinde yağ ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek cafestol, kahweol ve klorojenik asit gibi kafein dışı antioksidanlar içerir.
 
   Son araştırmalar, düzenli kahve tüketiminin, karaciğer yağlanması ve fibrozunda ilerleme risklerinin azalmasında önemli ölçüde etkili olduğunu gösteriyor. Kafein, karaciğer hastalığı riskinde anormal karaciğer enzimlerini düşürmeye yardımcı olabilir. İstenen etkiler için kahvenin miktarını ve biçimini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
 
   Somon
   Çoklu doymamış yağlardan olan omega 3 yağ asitleri kolesterol ve insülin duyarlılığı üzerinde olumlu etkiler gösterir. Somon gibi omega-3 kaynakları yağlı karaciğerde bulunan oksidatif stresi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. 2016 tarihli bir araştırmaya göre, omega-3 yağ asitlerini tüketmek, alkolik olmayan karaciğer yağlanmasında, yağlanmayı ve yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olur.
 
 
 

Diyetisyenlerimizden randevu almak için tıklayınız.

 

UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.

 

 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1