Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Psikoloji 23 Kasım 2022
Covid-19 ve Yeme Bozuklukları
Toplumda yeme bozukluklarının görülme sıklığı covid-19 salgınının başlangıcından bu yana artış göstermekte olup bu durumun sebepleri arasında bu süreçteki sosyal izolasyon, terapi ve tedaviye erişimin kısıtlanması, bozulan rutinler ve aksayan aktiviteler ile artan stres oranı gösterilmektedir. Bunun dışında covid-19 belirtilerinin ve virüsün vücut üzerindeki etkisinin de yeme bozukluklarındaki artışa katkısı olduğu düşünülmektedir. 
 
Covid-19 sebepleri literatürde çokça araştırılan bir konu olmasının yanında, sonuçları arasında otoimmün ve inflamatuar hastalıklar da yer almaktadır. Bu doğrultuda bağışıklık sistemi ile ilgili sorunların yeme bozukluğuna sebep olması göz ardı edilmemelidir. 
 
Bağışıklık sisteminin vücutta ve beyinde bizi dışarıdan gelen sağlığa yönelik tehditlerden koruyan doku ve hücrelerden oluştuğu düşünüldüğünde, tehditleri tespit etmek için bedeni koruma görevi üstlenmektedir. Covid-19 belirtilerinin, bağışıklık sisteminin bu görevlerini yerine getirmesini engelleyerek çalışma işlevini kısıtladığı ve sistemi tahribata uğrattığı çalışmalarca kanıtlanmıştır. Dolaylı olarak Covid-19 ve sonuçları yeme bozuklukları gelişimine katkıda bulunabilmektedir. Bunun sebebinin daha çok bağışıklık tepkileri ile yeme bozukluklarında rol oynayan genetik ve biyolojik faktörlerin birbirleri ile ilişkili bulunmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. 
 
Bazı hastalıkların iştaha yönelik doğrudan etkisiyle vücutta oluşan iltihaplanmanın anoreksiya gibi yeme bozukluklarına yol açabildiği, Covid-19’dan kaynaklanan iltihaplanmanın da benzer bir etkiyle yeme davranışlarında bozulmalara neden olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda, vücuttaki bağışıklık ile ilişkili hücrelerin sayısındaki değişiklikler ve bakterilerdeki dengesizlikler, açlık-tokluk haline etki edebildiği gibi fiziksel aktiviteyi etkileyebilmektedir. 
 
Tüm bu faktörlerin ruh haline de etkisi olması kaçınılmazdır. Kişi, hayatımıza covid-19 ile gelen değişikliklerin sebep olduğu depresyon ya da kaygı belirtileriyle baş etmeye çalışırken yeme davranışlarını artırabilmekte ya da azaltabilmektedir. Yeme bozuklukları gelişimine katkı sağlayan tüm bu etkilerin önüne geçebilmek için ise tıbbi ve psikolojik destek almaktan kaçınılmamalıdır. 
 
 
 

*Uzman Klinik Psikologlarımızdan randevu almak için 0534 960 27 78'den bizi arayabilir veya info@nutrist.com.tr ' ye mail atabilirsiniz. Online randevu almak için tıklayınız.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1