Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Güncel Beslenme Bilgileri 19 Ocak 2023
Abur Cubur Tüketimi Metabolizmayı Nasıl Etkiler?

Abur cubur, rafine karbonhidratları ve sağlıksız yağları yüksek olan, fazla miktarda işlenmiş besinleri ifade eder. Ayrıca protein ve lif içeriği düşük ancak kalorisi yüksektir. Bunlar arasında cips, çikolata, bisküvi, patates kızartması, asitli içecekler vb. bulunur. Ucuz, kolay erişilebilir, taşınabilir olması tercih edilme sebeplerindendir. Lezzetli olabilir fakat geçici bir tokluk hissi sağlar ve fazla porsiyonlarda tüketmesi kolaydır.

Yanıltıcı sağlık iddialarıyla tanıtımları yapılan abur cuburların metabolizma üzerindeki etkileri aşağıda sıralanmıştır: 

-Sıklıkla ve aşırı miktarda tüketilmesi beynin ödül ve zevk merkezini kontrol etmeye yardımcı bir nörotransmiter olan dopamin salınımını tetikleyebilir. Doğal olmayan bu dopamin artışı daha fazla miktarda abur cubur tüketmeye sebep olabilir.

-Yiyeceklerin sindirilmesi, emilmesi ve metabolize edilmesi için enerji gerekir. Buna besinlerin termik etkisi (TEF) denir. İşlenmiş gıdaların termik etkisi, rafine edilmemiş kompleks besinlere göre daha düşüktür. Bu yüzden abur cubur tüketiminin artması gün boyunca daha az kalori yakılmasına yol açar. Kilo vermek zorlaşır ve kalori alımını azaltmak yetmez çünkü yenilen besinlerin kalitesi de çok önemlidir. 

-Liften yoksun, eklenti ve rafine şekeri yüksek olan abur cuburlar kan şekerinde hızlı artış dolayısıyla insülinde artışa neden olarak kan şekerini hızlıca düşürebilir. Bu durumda yorgun, gergin ve daha fazla acıkmış hissetmeye neden olabilir.

-Abur cuburların yüksek yağlı olmaları, kasların glikozu işlemesinde değişikliğe sebep olur ve uzun vadede insülin direncine sebep olabilir. Düzenli olarak abur cubur tüketimi, artan insülin direnci riski ile ilişkilendirilmiştir. İnsülin direnci, metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve diğer ciddi hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür.

-Abur cubur tüketiminin miktarının ve sıklığının artması daha yüksek obezite, depresyon, sindirim sistemi sorunları, tip 2 diyabet, kanser riskleri ile bağlantılıdır.

 

Diyetisyenlerimizden randevu almak için tıklayınız.

 

UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.

 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1