Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Güncel Beslenme Bilgileri 14 Aralık 2013
Yeni Yıla Sağlıkla Girin

Yılbaşı gecesi bütün bir yılın yaşanmışlıklarını geride bırakmak, yeni bir yıla heyecan ve neşe ile başlamak, iyi bir yıl geçirmeyi dilemek için umut dolu olduğumuz bir gündür. Çocuğundan yaşlısına kadar herkesin yeni yıl için beklentileri vardır. Kimi Noel Baba’nın getireceği bir oyuncağı beklerken kimisi de ‘Sağlıklı bir yıl’ geçirmeyi dilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre sağlık, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olma durumudur. Dikkat edeceğiniz bazı yeterli ve dengeli beslenme kuralları ile 2014 yılına sağlıklı ve güzel bir başlangıç yapabilmek elinizde. İster yeni yıla evimizde merhaba diyelim, ister yurt dışında, istersek de zengin bir menü sunan restorantta yapacağımız değişiklikler hemen hemen birbirine benzer olacaktır.

2013 yılının en son günü… Akşama yeni bir başlangıç sizi bekliyor… 

İşte beslenmenizde yapmanız gerekenler:

  • Metabolizmanızın da yeni yıla sağlıklı başlaması için mutlaka kahvaltı yapmayı unutmayın. Tam buğday ekmeği, kepekli, çavdar ekmeği yanına peynir, taze mevsim yeşillikleri ile beraber süt ya da taze sıkılmış meyve suyunu tercih etmeniz yeterli ve dengeli beslenmenin ilk koşulu olan çeşitlilik açısından oldukça önemlidir. Öğününüzde bu çeşitliliği sağlarken vücudunuz için gerekli enerjiyi sağlayacak, protein, karbonhidrat, posa, vitamin ve mineralce zengin besleneceksiniz.

 

  • Akşama birbirinden renkli, lezzetle, yüksek enerjili mezelerin bulunduğu ordövr tabağı, leziz hamurişlerinden oluşan ara sıcaklar, ana yemek ve sonrasında tatlılar, meyvelerden oluşan bir menü sizi bekliyorsa öğle yemeğinde biraz daha enerji değeri düşük, tok tutan bir öğün tüketmeliyiz. Az yağla pişirilmiş sebze yemekleri, sos içermeyen salatalar, yanında yoğurt veya ayran, 1-2 dilim ekmek ile posa, vitamin ve mineralce zengin besleyici bir öğün tüketmekte yarar vardır. Öğle yemeğinde posadan zengin beslenmeniz,  kan şekerinizin düzenlenmesi ve tokluk süresinin daha uzun olmasını sağlayacaktır.

 

  • Gün içerisinde 2,5-3 saatlik aralarda yapacağımız atıştırmalar ile ani acıkma, yeme ataklarımızın önüne geçmek mümkün. Bu nedenle ara öğünlerde 1-2 adet meyve, 1 su bardağı süt ya da ayran, 2-3 adet kepekli bisküvi, salatalar tüketerek akşamki menünün cazipliğini karnımızı tok tutarak bir miktar engellemek elimizde. Özellikle de akşam yemeğinden 1-2 saat öncesinde ara öğün yapmak yemek süresince besin alımımızı önemli ölçüde engelleyecektir.

 

  • Metabolizmamızı çalışır durumda tutmak için mutlaka gün boyu yaklaşık 2 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz.

Peki tüm bunları yaptık ve eğlenceli, mutlu ve sağlıklı bir yıla nasıl bir öğün ile girmeliyiz?

  • Tabağınızda yer alan besinlerin çeşitliliğine önem verin. Tek tip besinlerden tüketmek yerine süt ve süt ürünleri, et grubu, tahıllar ve sebze-meyvelerden çeşitlilik yaratmaya dikkat edin.

 

  • Zengin ordövr tabağından özellikle mayonez gibi yağ oranı yüksek besinlerden hazırlanmış mezeler yerine yoğurtla hazırlanmış, acılı ezme, sebzeli olanları 1 tatlı kaşığı kadar veya peynir tüketebilirsiniz.

 

  • Ana yemek öncesinde çorba tüketmekte her zaman yarar vardır. Yemek öncesi tüketeceğiniz çorba ile sıvı alımınız artacak ve bol kalorilik bir yemek öncesinde tokluk sağlayarak iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Yalnız çorbanın kremalı çorbalardan olmamasına dikkat edin.

 

  • Ana yemekte et grubu besin tüketecekseniz kızartma, kavurma gibi besinin yağ içeriğini arttıran pişirme yöntemleri yerine fırında, ızgara veya haşlama olarak tüketmeye özen gösterin. Yine etin bileşiminde bulunan doymuş yağlardan dolayı bu özel gecede kırmızı et yerine yılbaşı geleneğini uygulayıp derisiz hindi etini tercih edin. Hindi sevmeyenler için balık ya da tavuk eti alternatif olabilir.

 

  • Mümkün olduğunca ara sıcaklardan tüketmemeye özen gösterin ya da tüketecekseniz yemeğin yanında pilav, makarna, ekmek tüketimini azaltmaya dikkat edin.

 

  • Bütün bu yemekleri yedikten sonra yeni yıla girmek üzere veya girmiş olabiliriz. Bu lezzetli akşamın sonunda menünün olmazsa olmazlarında tatlılar karşımıza çıktı. Yılbaşı menülerini tamamlayan tatlılar genelde bol süslü yani kremalı tatlılardan oluşur. Bu nedenle tatlı tüketmemeye özen gösterelim. İlla da tatlı yiyelim derseniz meyveli ya da sütlü tatlılar tercihiniz olmalı.

 

  • Gelelim ordövr tabağından başlayıp, yemeğin sonuna kadar bize eşlik edecek olan içeceklere. İsterseniz alkollü, isterseniz de alkolsüz içeceklerden tüketecek olun akşam yemeği boyunca size gece boyunca en çok eşlik edecek olan içecek su olmalıdır. Alkolsüz içeceklerden taze sıkılmış meyve suyu, soda gibi içecekleri gazlı içecekler yerine tercih etmekte fayda vardır. Alkollü içecekleri tüketecekseniz gün boyu 2,5 litre su içerek alkolün yol açacağı susuzluk, ödem, baş ağrısını hafifletebilirsiniz.  Ayrıca alkolü yemekle birlikte tüketerek alkolün kan şekerini düşürücü etkisinin önüne geçebilirsiniz. Günlük enerji alımını fazla aşmamak için 2 kadeh alkolü geçmemeye dikkat edin.

 

  • Son olarak, kuruyemiş tüketiminde aşırıya kaçıp enerji ve yağ alımınızı arttırmamaya çalışın.

Keyifli bir gecenin ardından 2014 yılının ilk sabahında yapmanız gerekenler de oldukça önemli. Gün boyu 3 ana ve 3 ara öğün tüketmeye, vücudu toksinlerden ve alkolün etkisinden arındırmak için bol su tüketmeye, bol taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Son olarak temiz havada yürüyüş yaparak yeni yıla daha sağlıklı ve zinde girmek elinizde.

Sağlıklı, mutluluk, barış ve sevgi dolu hayalinizdeki yılı geçirmeniz dileğimizle…

 

Diyetisyenlerimizden randevu almak için tıklayınız.

 

UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1