Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Kadın Sağlığı 09 Nisan 2020
Tüp Bebek Tedavisi İçin Başarıyı Artırıcı Beslenme Önerileri
Tüp bebek (IVF) yöntemi, uzun süredir kullanılan ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere uygulanan yardımcı üreme tekniğidir. Bu tedavi, kadın üreme hücreleri yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin toplanarak, laboratuvar ortamında bir araya getirilmeleri ile döllenmenin gerçekleşmesini sağlayan tedavi sürecini kapsar. Daha sonra embriyolar ya taze şekilde ya da dondurulup kadının rahmine yerleştirilir ve hamilelik olması beklenir.
 
Tedavi sürecine hazırlanırken, başlarken ve tamamlarken çeşitli duygular içerisinde olabilirsiniz. Çeşitli duygusal ve hormonal değişiklikler yaşayabilirsiniz. Tedavinin rahat ve başarılı gerçekleşmesi için, başlangıç zamanına kadar vücudunuzun sağlıklı ve güçlü olması ayrıca geçireceğiniz yoğun tıbbi süreç için tamamen hazır olmanız gerekecektir.
 
Bu hazırlık sürecinde yalnızca anne adayları değil baba adayları da hazırlanmalıdır. Böylece tüp bebek tedavisinin mümkün olan en iyi şekilde gerçekleşmesi sağlanabilir.
 
Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Nasıl Beslenilmeli?
 
Tüp bebek tedavisi sırasında sağlıklı, dengeli beslenmeye odaklanılmalıdır.  Bu süreç içinde daha önce denemediğiniz farklı diyet kalıplarını uygulamayın. Örneğin, düşük kalorilik beslenmek, gluten gibi çeşitli besin öğelerini beslenmeden çıkarmak, bitkisel ürünlere yönelmek gibi önemli değişiklikler yapmayın.
 
Çalışmalar, Akdeniz beslenme modelinin tüp bebek tedavisi başarısını artırdığını desteklemektedir. Bunun yanında sperm ve yumurta sağlığını geliştirici etkilerinin olduğu da bilinmektedir. Bu nedenler çiftlerin Akdeniz beslenme modeline uygun beslenmeleri yararlı olacaktır. Akdeniz diyeti hakkında detaylı bilgiyi blog yazımızdan edinebilirsiniz. 
 
Pek çok çalışma, mevsiminde taze meyve ve sebzeleri, bitkisel protein kaynaklarını, kepekli tahılları, balık ve tekli doymamış yağları içeren bir diyet modelinin tüp bebek tedavisinin başarını iyi yönde etkilediğini bildirmiştir.
 
Folik asit açısından zengin gıdalar doğurganlık oranlarıyla pozitif ilişkilidir. Ayrıca doğum kusurlarını ve diğer riskleri azaltarak sağlıklı bir hamileliği desteklemektedir. Folik asit erkekler için de önemlidir, sperm sayısını artırmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Folik asit bakımından zengin gıdalar: Ispanak, mercimek, börülce, kuşkonmaz, fasulye, brokoli, avokado, pancar, brüksel lahanası vb.
 
Karbonhidratlar yerine protein ağırlıklı beslenme tercih edilmelidir. Protein kaynakları olarak da bitkisel olanlara ağırlık verilmelidir. Bitkisel protein kaynakları: Mercimek, kinoa, chia, ceviz vb. hayvansal proteinlerden de daha çok tavuk, hindi ve balığa ağırlık verilebilir. Balık omega-3 açısından da yararlı etkilere sahiptir.
 
Tüp bebek tedavisi sürecinde kaçınılması gereken yiyecekler de vardır. Bunlara bakacak olursak; Trans yağlar tipik olarak kızartılmış gıdalarda, işlenmiş gıdalarda, unlu mamullerde ve margarinde bulunur. Tedavi sırasında bunlardan tamamen kaçının. Kafeine de dikkat edilmelidir. Günde 200 mg'dan fazla kafein tüketmemeye çalışılmalıdır. Bu ortalama iki fincan kahve demektir. Yapabiliyorsanız, tamamen kaçınmanız daha iyi olacaktır. Alkolden de kesinlikle uzak durulmalıdır. Ayrıca, bitkisel takviye ve çaylar da doktora sormadan tüketilmemelidir.
 
Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Nasıl Egzersiz Yapılmalı?
 
Birçok tedavi gören anne adayları ezgersizden kaçınır ancak çok ağır olmayan egzersizler doktorun da bilgisi dahilinde yapılabilir. Doğa yürüyüşleri, hafif koşu, eliptik gibi egzersizler tercih edilebilir.
 
Kaçınılması Gereken Ürünler ve Kimyasallar
 
Endokrin bozucu kimyasallarla yapılmış ürünlerden uzak durmak faydalı olacaktır. Kaçınılması gereken kimyasallar ve bu kimyasalları hangi ürünlerle temastan aldığımız ise şu şekildedir;
 
· Formaldehit: Oje
· Parabenler, triklosan ve benzofenon: Şampuan, makyaj malzemeleri, nemlendiriciler, sabun
· BPA ve diğer fenoller: Gıda ambalaj malzemeleri 
· Bromlu alev geciktiriciler: Mobilya, giyim, elektronik, yoga paspasları
· Perflorlu bileşikler: Leke tutmaz malzemeler, yapışmaz pişirme araçları
· Dioksinler: su, süt ve ürünleri, et ve ürünleri
 
 

Online Randevu Almak İçin tıklayınız.

 
 
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1