Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
İnfertilite ve Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme 29 Kasım 2020
Tekrarlayan Düşüklerde Beslenmenin Etkisi Var mı?
Düşükler gebe kadınların yaklaşık % 15'ini, tekrarlayan düşükler ise yaklaşık % 1'ini etkilemektedir. Pek çok nedeni vardır:  Kan pıhtılaşma sorunları, miyomlar ve yapısal sorunlar, hormonal dengesizlikler, yaş, zayıf bağışıklık, stres, sperm sağlığı, beslenme bunlardan bazılarıdır. Düşüklerin yaklaşık% 50'si kromozomal veya genetik anormallikler nedeniyle meydana gelir.  Yaşın artmasıyla birlikte bu riskler de artar.
 
Düşükler Önlenebilir Mi?
 
Ne yazık ki, düşükleri önlemenin garantili bir yolu yoktur, ancak önlemek için yapabileceğiniz yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme gibi bazı faktörler vardır.
 
Omega-3 Yağ Asitleri:
Omega-3 yağ asitleri, sağlıklı bir yumurtanın korunmasına yardımcı olmak ve yumurtayı iltihaptan korumak için önemli olan sağlıklı doymamış yağlardır. Haftada iki kez yağlı balık tüketmeye çalışın ve gebeliğe kadar yumurta sağlığınızı destekleyin, iyi pişirildiğinden ve yüksek cıva içermediğinden de emin olun.
 
Sağlıklı Kiloda Olun:
Araştırmalar vücut kütle indeksleri (BKİ'ler) olması gerekenden yüksek veya düşük olan kadınların düşük riski altında olduğunu göstermiştir. Vücut  ağırlığının sadece %5-10 kaybının bile faydalı olabileceği görülmüştür. Bu nedenle gebe kalmadan önce mutlaka ideal kilonuza ulaşmayı deneyin.
 
Antioksidan İçeriği Zengin Beslenmek:
Antioksidanlar çeşitli meyve ve sebzelerde bulunur ve yumurta-spermleri hasardan korumaya yardımcı oldukları bilinmektedir, sağlıklı yumurta ve spermden sağlıklı embriyo elde edilerek düşük riski de azalacaktır. 
Öğünlerinizde farklı renkli meyve ve sebzelere mutlaka yer verin.
 
Anahtar Besin: Folik Asit
Daha fazla folik asit alımının nöral tüp kusurları (NTD'ler) riski ile düşük riskini azalttığı görülmüştür. Gebelik planlayan kadınların, gebe kalmadan en az bir ay önce ve hamileliğin ilk üç ayı boyunca en az bir ay süreyle folik asit takviyesi almalarının yanı sıra folik asit açısından zengin besinler de yemelidirler.
 
Anahtar Besin: Niasin (B3 Vitamini)
Yapılan çalışmaya göre, gebelikte niasin takviyesi alımının doğum kusurları ve düşük riskini azaltmıştır. Beslenmenizde niasin açısından zengin besinlere yer vermeye özen gösterin. Tavuk, ton balığı, dana eti, esmer pirinç, patates, avokado, gibi besinleri tüketebilirsiniz.
 
Anahtar Besin: Kolin
Bebeğinizin beyin gelişimini desteklemek ve gebelik sırasında plasentanın yerleşimini desteklemek için gerekli bir besin maddesidir. Aldığınız takviyelerin çoğu kol
N içermez bu yüzden besinlerden kolin ihtiyacınızı karşılamalısınız. Yumurta, et ve deniz ürünleri, brüksel lahanası, buğday tohumu, patates, fıstık ezmesi ve soya ürünleri kolin içeren besinlerdir.
 
Fazla Kahveden Kaçının: 
Günde 4 fincan ve üzerinde kahve içmek düşük yapma riskini artırmaktadır. Bunu nedeni, kafeinin plasenta bariyerini aşabilen hormon seviyelerini artırarak plasental kan akışını azaltabilen bir uyarıcı olmasıdır. Kahve içmeyi tamamen bırakamıyorsanız günde 1 fincan ile sınırlandırabilirsiniz.
 
Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla yumurta kalitesini desteklemek, yaşla ilişkili riskleri dengelemenin yolu olabilir. Doğurganlık diyeti adlı blog yazımızdan genel olarak nasıl beslenmeniz gerektiğine bakabilirsiniz.
 
Bu konuda doğru ve kişiselleştirilmiş bir yardım almak istiyorsanız, infertilite ve tüp bebek diyetisyenimiz Dyt. Ece Dönmez'den yardım alabilirsiniz.
 
Tüp Bebek ve İnfertilite Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.
 
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
 
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1