Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Psikoloji 14 Mayıs 2020
Stres Azaltmak İçin Basit Egzersizler
Stresi azaltma yolunda ilk amaç strese karşı verilen yanlış inançların ve olumsuz çarpıtılmış düşüncelerin sağlıklı ve gerçekçi düşünce stilleri ile değiştirilmesidir. Bunun yanında,  bedene gevşeme cevabının öğretilmesi stresin olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmaya oldukça yardımcı olmaktadır.
 
Her duygunun bedende yarattığı fizyolojik bir belirti vardır. Kişi gevşemeyi öğrendiğinde solunumu derin ve rahat, kalp atışları sakin, elleri ve ayakları ağır ve  alnı serindir.
 
Bedeni gevşetmeye yönelik birçok egzersiz vardır. Bu egzersizler kaygı bozuklukları, stres ve öfke yönetimi gibi birçok ruhsal hastalıkların  tedavisinde destekleyici olarak etkinliliği kanıtlanmıştır.
 
Stresli bir durum karşısında strese verilen tepkinin gerçekçi olup olmadığını değerlendirdikten ve daha sağlıklı düşünmeye çalıştıktan sonra aşağıda yer alan egzersizler ile bedeninize gevşemeyi öğreterek daha sakin, rahat ve gevşemiş hissedeceksiniz.
 
NEFES EGZERSİZİ
 
Bedeninize gevşemeyi öğretmek için öncelikle doğru  nefes almayı öğrenmelisiniz. Bu egzersizi uygularken zihninizin sadece nefesinize odaklanarak başka bir düşünce ya da duygunun sizi etkilemesine izin vermemek için; içinizden sayıları sayabilirsiniz.  Böylece, zihniniz aynı anda sadece bir işle meşgul olabildiği için başka bir şey düşünmeyeceksiniz.
 
Derin solunumda en önemli nokta karından alınan derin nefesin burundan alınarak ağır, temiz ve sessiz olmasıdır.Bu solunum şeklini öğrenirseniz, gerginlik ve  anksiyete (kaygı)  seviyenizde azalma gerçekleşerek rahat ve sakin moda geçebilirsiniz.
 
Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, burnunuzdan aldığınız nefes, ağzınızdan verdiğimiz nefesden DAHA KISA OLMALI. Örnek; burundan 4 saniye nefes alıyorsanız ağızdan 7 saniye nefes vermelisiniz. 
 
Her gün düzenli olarak 10 dakika  yapacağınız kas gevşeme ve nefes  egzersizi bir süre sonra sizin için daha kolay hale gelir ve bedeniniz otomatik gevşemeyi öğrenir. Böylece gerginlik ve  anksiyetenin bedeninizde yarattığı olumsuz belirtileri kontrol edebilirsiniz.
 
NEFES EGZERSİZİ UYGULAMA ADIMLARI:
 
1. Sırtınız dik bir şekilde rahatça oturarak bir elinizi göğsünüze diğerini de karnınıza koyun.
2. Burnunuzdan derin bir nefes alın. Karnınızda olan elinizin yükseldiğine odaklanın. Göğüste olan eliniz hafif yükselebilir.
3. Ağızdan nefes verirken daha uzun olmalı ve ciğerlerinizdeki havayı tam olarak boşaltmak için karın kaslarınızı kasabilirsiniz. Nefesinizi verirken gün içinde sizi etkisi alan olumsuz duygu ve düşüncelerimizin de nefesinizle birlikte dışarıya çıktığını hayal edin.
4. Burundan nefes alıp ağızdan vermeye devam edin. Nefes verirken yavaşça sayın. Unutmayın ağızdan nefes veriş burundan nefes alıştan UZUN olacak.
5. Bu egzersizi yatarak da uygulayabilirsiniz. Nasıl daha rahat ve kolay uygulayabildiğinizi keşfetmek için gün içinde kendinize 10 dakika vakit ayırabilirsiniz.
 
AŞAMALI KAS GEVŞETME EGZERSİZİ
 
Kas germe-gevşetme egzersizi olarak da bilinen bu teknik ile büyük kas grupları iradeli olarak gerilir ve gevşetilir. Germe ve gevşeme arasındaki fark algılandığında, kişi kaslarındaki gerginliğin yarattığı hissi tanıyarak farkındalığı artar. Bu farkındalık sayesinde kişi gerginliğin bedenindeki ilk belirtilerini tanır, yakalar ve bedenine gevşeme ile cevap vererek müdahale edebilir.  Bilimsel çalışmaların gösterdiği sonuçlara göre, bu teknik gerginliğin azaltılmasında yarar sağlamaktadır. Aynı zamanda bedeninizde meydana gelen gevşeme, zihninizde de bir miktar sakinlik sağlar.
 
UYGULAMA ADIMLARI:
 
• Rahat bir oturma pozisyonda rahat kıyafetlerle uzanın.
• Önce birkaç dakika nefes egzersizi uygulayın.
• Ardından  sağ ayak kaslarınızı olabildiğince kasın ve kasılma esnasında hissettiğiniz gergin hisse iyice dikkatinizi verin. Yeterince gerginliği hissettiyseniz şimdi sağ ayağınızı serbest bırakın ve gevşeyin.
• Sağ ayağınızdaki gerilim akıp giderken sizi etkisi altına alan olumsuz düşünce ve hislerin de gerginlikle beraber akıp gittiğini hayal edin ve gevşemesinin yarattığı hisse iyice odaklan.
• Gevşeme ve gerilme arasındaki farka odaklanın.
• Dikkatinizi sol ayağınıza yönelterek aynı kasma ve gevşeme çalışmasını yapın.
• Sağ ve sol baldırlarınızı önce sıkın ve o gerginliğe iyice odaklanın. Yeterince gergin mi? İyice gerginliği hissettikten sonra baldırınızı serbest bırakın ve gevşetin. 
• Az önce ile fark var mı? Germe ve gevşeme hissi arasındaki farka odaklanın.
• Şimdi aynı şeyi kalçanız için yapın. Kalçanızı iyice sıkın. Gerginliği yeterince hissettiyseniz serbest bırakın ve gevşeyin.
• Unutmayın her germe gevşeme sonrası aradaki farkı düşünün ve odaklanın.
• Şimdi karnınızı iyice içeri çekin ve sıkın. İyice gerginliği hissedin. Ardından karnınızı serbest bırakın ve aradaki farka odaklanın.
• Sıra göğüslerde. Sırt üstü yatın ve sanki yukardan bir güç göğsünüzü yukarı çekiyor gibi göğsünüzü yukarı itin ve iyice gerin. Göğsünüzdeki gerginliği iyice hissedin. Ardından kendinizi serbest bırakın ve göğsünüzdeki gevşemeye odaklanın.
• Sırtınıza geçelim. Omuzlarınızı geriye doğru sıkın ve sırtınızın sıkışmasını sağlayın. Sırtınızdaki gerginliğe iyice odaklanın. Ardından serbest bırakın ve germe-gevşeme arasındaki farka odaklanın.
• Şimdi sağ kolunuz ile sol kolunuzu çapraz yöne çekin ve iyice gerin. Gerginliğe o kadar odaklanın ki zihniniz başka işle meşgul olmasın. Yeterince gerginliği hissettiyseniz şimdi gevşeyin ve aradaki farka odaklanın.
• Aynısını diğer kolunuz için de yapın.
• Sıra geldi omuzlara... Şimdi omuzlarınızı kulaklarınıza değdirmeye çalışıyor gibi yukarı itin. Gerginliği iyice hissedin ve sadece gerginliğe odaklanın. Ardından serbest bırakın ve gevşeyin. Germe ve gevşeme arasındaki farka odaklanın.
• Son olarak yüz kasımız için germe ve gevşeme uygulayacağız. 
• Yüzünüzü iyice buruşturun. Sanki o an birine kızıyor gibi iyice gerin yüzünüzü. Biraz öyle kalıp gerginliği hissettikten sonra yüzünüzü serbest bırakın...  kaşlarınız, gözleriniz, burnunuz, ağzınız hepsi rahat ve gevşemiş olsun. Aradaki farka iyice odaklanın.
 
KAYNAKLAR:
 
Baltaş, A., & Baltaş, Z. (1988). Stress ve başaçıkma yolları. Remzi Kitabevi.
Yıldırım, İ. (1991). Stres ve stresle başaçıkmada gevşeme teknikleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(6).
 

Online Randevu Almak İçin Tıklayınız.

 

UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.

 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1