Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Çocuk ve Ergen Beslenmesi 29 Eylül 2019
Obez Çocuk ve Ergenlerde Görülen Yeme Bozuklukları

Beslenme bozuklukları hem psikolojiyi hem beslenmeyi ilgilendiren multidisipliner bir sorundur olmakla birlikte obeziteye sık sık eşlik etmektedir. Çocukluk döneminde görülen beslenme bozukluklarının tedavisinde psikoterapi ve beslenme tedavisi beraber uygulandığında etkili bir sonuç alınır. Özellikle gençlerde daha sık görülen beslenme bozuklukları tedavi edilemediği takdirde yetişkinlikte daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, erken ve doğru tedavilerle önlem alınmalıdır.

 

Çocukluk ve ergenlik çağı obezitesinde görülen beslenme bozukları ise şöyledir;

 

  • Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu (Binge Eating): Yeme bozuklukları genelde kadınlarda daha sık görülürken bu yeme sendromu kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de görülür. Çocuklarda ise en sık görülen yeme bozuklukları arasındandır. Tıkanırcasına yeme bozukluğu; acıkınca çok hızlı bir şekilde yemek, ne yediğini anlamamak ve sonrasında çok yediği için suçluluk , utanç gibi duygularla başa çıkmaya çalışmak şeklinde seyreder. Genelde bu yeme atakları sırasında normalden daha hızlı ve çok yemek yenir. Tıkanırcasına yeme bozukluğu, ataklarını kontrol etmek kısa vaadede zor olmakla birlikte, bu yeme davranışlarının devam etmesi uzun vadede kilo almaya neden olur.  Kilo aldıkça bu bozukluk devam eder ve kısır döngüye girer.
  • Gece Yeme Sendromu (Night Eating Syndrome): Kişinin geceleri acıkmadığı halde uykusundan uyanıp yemek yediği beslenme bozukluğuna denmektedir. Genelde sebebi stres ve gün içerisinde insanların yanında çok yemekten utanma nedeniyle aç kalmaktır.
  • Bulumiya Nevroza: Genelde genç kızlarda görülen bu beslenme bozukluğu tıkanırcasına yeme sendromuna çok benzerdir. Kişi bir anda duygusal açlık hisseder, ne bulursa yer, pişman olur ve yediğini geri çıkarma isteği duyar. Bunun sonucunda isteyerek kendisini kusturur. Bu uzun vadede emilim bozukluklarına, reflü, gastrit gibi mide ve yemek borusu problemlerine yol açar. Kişi nasıl olsa geri kusabiliyorum diye düşünerek canının çektiği her şeyi yemeye başlar. Anoreksiya ile beraber bulimik ataklar dönüşümlü olarak çocukluk ve ergenlik çağı bireylerde sık görülebilmektedir.
  • Beden Disformik Bozukluğu: Kilo, yağ oranı ve vücut yapma takıntısı olan bireylerde çokça gördüğümüz obez çocuk ve gençlerde de sık karşımıza çıkan bu bozukluk kendini olduğundan çok daha kilolu, hantal ve çirkin görmek olarak tanımlanır. Aslında kilosu, yağ ve kas miktarı sağlıklı aralıkta olmasına rağmen birey biraz daha zayıflamak, kas yapmak ister ve bu isteğini durduramaz. Bu bozukluğun asıl sebebi kendini yetersiz görmek ve özgüven eksikliğidir.
  • Ortoreksiya Nevroza: Sağlıklı yeme takıntısı olarak bilinen Ortoreksiya nervoza, özellikle zayıflamak için sürekli diyet yapan bireylerde görülür.  Her zaman sağlıklı yemek yemek isteyen bireyler dışarıdan hiçbir şey yemezler. Koruyucu katkı maddesi, yağ, sos, şeker içeren yiyecekleri asla tüketmezler. Sağlıklı olduğunu düşündükleri belli başlı gıdaları tüketirler. Bunun sonucu olarak ileride de tek tip beslenmeye bağlı yetersizlikler, metabolik bozukluklar görülür. Bu beslenme bozukluğu da daha çok 13 - 19 yaş arasındaki genç kız çocuklarını etkilemektedir.

Çocuk ve Ergenlik Dönemi Beslenme Danışmanlığı için çocuk diyetisyenimizden randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak İçin Tıklayınız.

 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1