Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Güncel Beslenme Bilgileri 30 Nisan 2020
Koronavirüs ve Evde Sağlıklı Beslenme
COVID-19 Gerekli kendimizi evlerde izole ettik. Çalışanlar, aktif, hareketli yaşantısı olanların hareketleri kısıtlandı; mutfakta daha fazla vakit geçirilmeye başlandı. Durum böyle olunca, makarnalar, kurabiyeler daha sık yapılır oldu. Ekmek diyette yasak, ekmek sağlıksız diyenler mutfaklarda ekmek yapar :) Öte yandan da virüse yakalanma korkusuyla diyet yapılmayacağı düşünesi oluştu. Koronavirüsle mücadele ettiğimiz bu günlerde evde değişen düzenlenmiştir en çok etkilien beslenme şeklimiz olunca, sizlerle evde neler yapılmalı olduğuna dair bilgilerden istedik.
 
Bu günleri hem sağlığınızı koruyarak, hem de kilo almadan hatta fazla kilolardan kurtularak geçirebilirsiniz. Peki neler yapılmalı?
 
  • Düşük kalorili, besin ihtiyacını yetersiz diyetlerden uzak durulmalıdır. Ancak, obezit ve fazla kilolu olma durumunun bağlanması gereken zayıflattığı göz önününe alınmamışnda sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı ile bağışıklığınızı ve kilonuzu korumanız için gerekli koşullar.
  • Yemek yeme düzeninizi bozmadan karantina öncesindeki düzeni devam ettirecektir. Eğer güne daha geç saatte başlıyorsanız öğünenizi azaltabilirsiniz. Kahvaltı ve öğle yemeği yemek birleştirip, 1-2 küçük ara öğünler yapıp daha sonra çok geç olmadan akşam yemeğini yiyip öğünlerinizi bitirecektir.
  • Eğer evde beslenme düzeninizde, öğünlerde muhakkak sağlıklı tabak modeli benimsenmelidir.Öğün farketmeksizin tabağınızın salata, sebze veya yeşillikler olmalı, tabağın kalan ¼ ‘ü tahıl grubu ve ¼‘ ü ise et-tavuk-balık-kurubaklagil gibi proteininden zengin besinlere ayrılır.
  • Meyve tüketimine dikkat etmek gerekir. Meyvenin çok fazla tüketilmesinin fazla kiloya sebep olduğu unutulmamalı, anca bağışıklığı destekleyecektir için de günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.
  • Bağışıklığı güçlendirmek için meyve sularını içmek yerine meyvenin kendisini tercih edebilirsiniz. Özellikle kabuklu yenen meyveler iyice yıkayarak, kabuklarıyla birlikte tüketilmelidir.
  • Ceviz, fındık, badem gibi sert kabuklu yemişler, bağışıklığı güçlendirmede rol oynuyorlar bu gerektirir beslenmede yer vermek gerekir. Ama bu besinlerinde miktarına dikkat etmeniz, daha fazla tercih ettiğiniz gibi kilo sorununa yol açacaktır.
  • Beslenmede yoğurt, kefir, turşu, tarhana, boza gibi fermente besinlere ve zencefil, zerdeçal, köri gibi baharatlara yerleştirin.
  • Paketli ve yüksek enerjili gıdalar evde bulundurmamaya çalışın, daha sağlıklı besinler kullanılır yapılan alternatiflere şans verin.
  • Tatlı isteğini her seferinde yüksek enerjili tatlılarla değiştirin yerine taze-kuru meyveleri karıştırtırarak üzerine 1-2 çay kaşığı bal- pekmez ekleyerek veya tarçın, kakao, toz Hindistan cevizi ekleyerek tüketebilir diyetten keyifsiniz.
  • Hareketsizlik kabızlığa da sebep olabilir. Lifli sebzelerden (kabak, semizotu, brokoli, maydanoz, ıspanak) zengin beslenin. İstediğiniz bir ara öğünde 1 kase yoğurdun üzerine 2 yemek kaşığı yulaf kepeği ekleyin de kabızlık için güzel bir çözüm olabilir.
  • Fiziksel aktivite azalmasının bir diğer sonucu ise ödemdir. Su içmeye ve tuz tüketimini azaltmaya çalışarak. Tuz yerine diğer baharatlardan faydalanarak tuz isteğinizi azaltabilirsiniz.
  • Dışarda tüketmeniz gereken öğünlerde marketten de bazı seçimler gerekir. Ana öğünlerde içinde koruyucu, hazır maddesi içermeyen hazır çorbaları, poşetli ton balığı veya paketli yemekler ve taze sebze şansınız yoksa bazı paketli sebzeleri; ara öğünlerde paket meyveleri, kabuklu taze meyveleri, paketli kuruyemişleri, sütlü (şekersiz, meyvesiz vb.), şeker ilavesiz meyve barlarını tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı günlerde görüşmek üzere!
 
 
Online Randevu Almak İçin Tıklayınız.
 

UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.

 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1