Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Psikoloji 08 Nisan 2020
Koronavirüs (COVİD19) Yarattığı Kaygı ile Nasıl Başedeceğiz?
İnsanlık tarihi boyunca pek çok salgın olaylar yaşanmıştır. Korona virüsü salgını da tıpkı geçmişte yaşanan salgın olayları gibi aniden ortaya çıkarak hızla yayıldı ve hepimizde olağan bir kaygı yarattı.
 
Bu kaygı ile başaçıkabilmek için;
 
  • Öncelikle bu kaygı ile baş edebilmek için mental sağlığınızı korumalı ve sık sık haberleri takip etmekten kaçınmalısınız. Çünkü üzülmenize ve korkmanıza yol açacak haberlere sürekli maruz kalmak endişenizi daha şiddetli hale getirecektir. Bu nedenle günde en fazla 1 ya da 2 kere haberleri takip ederek sınır getirmelisiniz.
  • Aynı zamanda korona virüsü hakkında ortaya atılan gerçekdışı haberlere  maruz kalmamak ve etkilenmemek icin ”WHO’nun internet sitesine girerek yerel sağlık yetkililerinden bilgi almalı ve gereksiz endişe verici haberlerin sizi boş yere etkilemesine izin vermemelisiniz.
  • Korku, kaygı gibi tüm duygularınızı  ve felaketleştirici tarzdaki düşüncelerinizi biriyle paylaşarak olumsuz duygunun ağırlığından kurtulabilirsiniz . İfade edilen her olumsuz duygunun şiddeti azalacaktır.
  • Psikolojik sağlığın önemli olduğu kadar fizyolojik sağlığınız da oldukça önemlidir. Bunun için sağlıklı beslenerek  ve evde egzersiz yaparak bedeninize daha iyi bakmalısınız. Böylece kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Korona virüsü riskine karşı bağışıklığınızın güçlü olması için sağlıklı beslenme oldukça önemlidir.
Unutmayın, “beden ve zihin bir bütündür”.
 
  • Ailenizle ve sevdiklerinize  iletişimi arttırmak stresle ve kaygıyla başa çıkmanızda size oldukça destek olacaktır. 
  • Sigara, alkol ya da herhangi bir madde kullanımı ile uzun vadede size zarar verecek yöntemlerle sorununuzla başa çıkmaya çalışmamalısınız.
  
Peki Bu Süreçte Evde Neler Yapabiliriz?
 
Öncelikle zorunlu olarak evde kalma durumunun stres yaratması oldukça normaldir. Bu stresin kaynağı ise genelde “can sıkıntısı”ndan korkmak ya da “belirsizlik korkusu”dur.
 
Şunu unutmamalıyız, “kaygı hakkında kaygılanmak” bizi kısır bir döngüye sokarak bu duyguyu azaltmada yardımcı olmamaktadır. Bu sebeple stresle başa çıkmamıza yardımcı olabilecek ev egzersizlerinden faydalanabiliriz.
 
Öncelikle sosyal mesafelendirme gereği her ne kadar insanlardan uzak durmamız gerekse de ‘sosyal destek’ psikolojik dayanıklılığımız için oldukça önemlidir. Bu nedenle teknolojiden yararlanarak yakınlarımızla sık sık online  irtibat kurmalıyız.
 
Kitap okumak zihninizi boşaltmanıza ve bir süre de olsa sorunlardan uzaklaşmamıza yardımcı olacaktır.
 
Yoğun kaygı hissettiğinizde öncelikli olarak felaket senaryolarınızı bir kenara koymalı ve daha sağlıklı ve mantıklı düşünen yanımızı devreye sokmalıyız. Ardından ise nefes egzersizi uygulayabilirsiniz. Örnek nefes egzersizi: Burnunuzdan 4 saniye derin bir nefes alın ve daha sonra ağzınızdan 7-8 saniyelik uzun bir nefes verin. Sadece nefes alışverişinize odaklanın, içinizden rakamları 5 er 5er geriye doğru sayın ki başka düşünceler sizi rahatsız etmesin.
 
Evde egzersiz yapın. Örnek: meditasyon, yoga, pilates ya da kas germe-gevşetme egzersizleri.
 
Online olarak dünyaca ünlü müzeleri  gezebilirsiniz. Örnek; Vatikan Müzesi/ İtalya, British Museum / İngiltere, Dali Müzesi / İspanya.
 
Sevdiklerinizle ya da çocuğunuzla oyun oynayın. Örnek; okey, tavla, puzzle, lego, jenga vb.
 
Size stres veren olay size ne hissettiriyor,  bedeninizde nerde hissediyorsunuz, ne düşündürüyor ve siz baş etmek için neler yapıyorsunuz? Tüm bunları fark edin, not edin ve kendinize bakım verin.
 
Koronafobi, günlük hayatınızın merkezindeyse ve bu durum arkadaş/aile içi iletişiminizi engelliyor, rutin işlerinizi bu durum nedeniyle yapamıyorsanız bu süreçte online psikoterapi desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz.
 
Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle
 
Online randevu almak için tıklayınız.
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1