Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Psikoloji 06 Mart 2020
Kaygılı Mısınız?

KAYGILI (ANKSİYETELİ) MISINIZ?

"Üzerinize doğru bir arabanın yaklaştığını ve size çarpmak üzere olduğunu düşünün." 

Nasıl hissedersiniz?  Kalp atışlarınız hızlanır, terlersiniz, kan akışınız hızlanır, nefesiniz daralır…  Yani beyniniz aslında sizi tehlikeden korumak için adrenalin (stres) hormonu salgılar ve sizi “savaş ya da kaç" moduna sokarak aslında tamamen sizin hayatınızı sürdürmenizi sağlamak için yukardaki bazı fiziksel belirtileri ortaya çıkarır. Böylece yaşadığınız kaygı (anksiyete) sizin tehlikeden kaçmanızı sağlayarak hayatınızı kurtarır. Sonucunda görülmektedir ki, kaygı aslında hayatımızın bir parçasıdır. 

 

Peki üzerimize doğru gelen bir araba ya da herhangi bir gerçek tehlike olmadığı halde sürekli "ya olursa" diye düşünürsek ne olur ?

İşte bu noktada  kaygı hayatımızın gidişatını olumsuz anlamda etkileyerek hayat kalitemizi düşürmektedir. Çünkü aslında üzerinize doğru gelen ve size çarpmak üzere olan bir araba olmadığı halde siz sanki varmış gibi yaşarsınız…

 

Peki bu durumda beynimizde neler olur ?  

Beynimiz gerçek ile gerçek olmayanın ayrımını yapamamaktadır. Bu nedenle siz beyninize "ya olursa" tarzında endişe ve evham dolu sinyaller yolladığınızda, beyin bunun gerçek olup olmadığının ayrımını yapamadığından bu evham dolu düşünceleri gerçek zannederek sizi korumak ve yaşamanızı sürdürmek amacıyla bazı fiziksel belirtileri ortaya çıkarır. Yani aslında yaşadığınız bu fizyolojik semptomlar üzerinize doğru bir araba çarpmak üzere olduğu için ya da gerçekten  tehlikeli bir hastalığa sahip olduğunuz için değil psikolojik sebeplerle ortaya çıkmaktadır.

İşte bu noktada öncelikle fizyolojik belirtilere yol açan bir hastalığın olup olmadığı doktor tarafından teyit edildikten sonra psikolojik kaynaklı etmenler araştırılmalıdır.

 

 

Kaygı (anksiyete)  belirtileri:

 

Aşırı Endişe Hali

Tahammülsüzlük

Tedirginlik ve sıkıntı

Ağlama

Sinirlilik

Ölüm korkusu

Baş ağrısı

Kalp atışında hızlanma

Uykusuzluk

Göğüs ağrısı

Nefes darlığı

Aşırı terlemek

Mide ve bağırsak sorunları

Panik atak

Titreme

Hafıza sorunları

Kararsızlık

Dalgınlık

Odaklanamama

İşleri erteleme

Sabırsızlık

Güvenlik arayışları ( ortamlardan kaçınma, yalnız kalamama, kalabalığa girememe, evden çıkamama, sık doktora gitme,ilaç vb.)

 

KAYGI (Anksiyete) İLE BAŞ ETMEK İÇİN:

-Kaygının normal bir duygu olduğunu tehlikeye işaret etmediğini kendinize hatırlatın.

-Felaketleştirici tarzdaki düşüncelerinizi daha gerçekçi ve sağlıklı hale getirirken aynı anda burundan 3 saniye derin bir nefes alarak ağızdan 4-5 saniye nefes verin ve bunu en az 3-4 defa tekrar edin. Böylece fizyolojik belirtilerinizin azalması için beyninize ve bedeninize sinyal göndermiş olacaksınız.

-Kaygı kaynaklı ortaya çıkan fizyolojik belirtilerinizin kaynağının aslında sizin beyninize  ilettiğiniz tehlike sinyalinin  karşılığı olarak sizi koruma çabası olduğunu kendinize hatırlatın.

 -Yaşadığınız bu belirtilerin geçici olduğunu hatırlayın.

-En önemlisi, tek başınıza kaygınızı yönetme zorluk yaşıyorsanız mutlaka bir profesyonelden  psikoterapi yardımı alınız.

 

 

Online Randevu Almak İçin Tıklayınız.

 
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1