Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
İnfertilite ve Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme 29 Kasım 2020
Embriyo Transferi Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?
Embriyo transferinin başarılı olması esas olarak embriyo kalitesine ve rahim iç zarına bağlı olsa da, beslenme kişinin sağlığı ve gebelik sonucu üzerinde önemli role sahiptir. Transfer sonrası bekleme süresi genellikle 2 haftadır. Kadınların çoğu bu dönemi stresli geçirdiği için, iştah artışı, fast-food beslenme, abur cubur tüketimi gibi sağlıksız ve kötü beslenme davranışları yaşayabilirler. Oysaki bu süreçte de tedavi öncesi ve sırasında olduğu gibi dengeli ve sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir.
İmplantasyon, embriyonun rahim zarının içine yerleşmesidir. Kalın ve sağlıklı rahim zarına sahip olmak ve iltihap seviyelerinin düşük olması implantasyon şansını artırabilir. Bazı çalışmalar, temel besinlerin ve yiyeceklerin implantasyonu destekleyebileceğini düşündürmektedir.
Bu 2 haftalık süreçte nelere dikkat edilmelidir gelin birlikte bakalım.
 
Tam tahıllı ve kepekli ürünleri yemeye özen gösterin. 
Tam tahıllar, B vitaminleri, lif, demir ve iyot gibi doğurganlık için önemli olan besinleri içerir. Aynı zamanda implantasyonu da destekleyebilir. Araştırmalar işlenmiş şekerli karbonhidrat kaynaklarını, düşük glisemik indeksli, vitamin ve mineraller açısından zengin tam tahıllarla değiştirmenin rahim iç zarını iyileştirebileceğini göstermiştir. Yapılan bir çalışmada, tam tahıllarla beslenen kadınların daha yüksek implantasyon şansının olduğu bulunmuştur.
Tam tahıllara örnek: Kahverengi veya esmer pirinç, bulgur, kinoa, yulaf, kepekli veya tam buğdaylı makarna, karabuğday, çavdar, tam buğday veya kepekli unlardan yapılmış ekmek, lavaşlar vb.
Kahvaltıda tam tahıllı, esmer ekmek veya sandviç, yulaf yemeyi deneyin. Atıştırmalık olarak tam tahıllı, kepekli kraker ve yemeklerinizde de esmer pirinç, bulgur, kinoaya yer vererek tam tahıl alımınızı artırabilirsiniz.
 
Bol bol koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketin.
Genel olarak tedavi sürecinde beslenmenizde yeşilliklere yer vermeniz gerekir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler folik asit bakımından zengindir. Folik asit doğurganlık için önemli rol oynar ve implantasyonu destekleyen faydaları da vardır. Tüp bebek tedavisi uygulanan kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, yüksek düzeyde folik asit alan kadınların implantasyon oranlarının daha fazla olduğu ve gebelik için de daha iyi sonuçlar elde ettikleri görülmüştür.
Günlük beslenmenizde bu besinlere yer verebilirsiniz: Ispanak, marul, roka, pazı, brokoli, kara lahana, tere vb.
 
Omega-3 yağ asidine beslenmenizde yer verin.
Omega-3 yağ asidinin doğurganlık alanında önemli derecede antiinflamatuar faydaları vardır. Düşük iltihap düzeyleri embriyo için sağlıklı ve uygun ortam oluşturur. Tüp bebek tedavisi uygulanan kadınlarda yapılan çalışmada, daha fazla omega-3 yağ asidi alan kadınların daha yüksek implantasyon oranları olduğu görülmüştür.
Omega-3 alımını artırmanın en iyi yolu haftada 2-3 porsiyon balık yemeyi hedeflemektir. Balık yiyemiyorsanız balık yağı takviyeleri veya deniz yosunu takviyeleri almayı düşünebilirsiniz.
Omega-3 kaynaklarına örnek: Somon, sardalya, uskumru, soya fasulyesi, keten tohumu, chia tohumu, ceviz, semizotu.
 
Atıştırmalık olarak kuruyemişleri tercih edin. 
Sağlıklı yağlar, çinko, E vitamini ve lif alımını artırmak dolayısıyla doğurganlığı ve implantasyon şansını artırmak için 1 avuç fındık, badem gibi kuruyemişleri tüketebilirsiniz. Çinko rahim iç zarını kuvvetlendirip, kalınlaştırmaya yardımcı olan progesteron yapımında rol oynar. Her gün fındık, badem, ceviz, brezilya fıstığı, kabak çekirdeği gibi yiyeceklerin çiğ olanlarından tüketmeye çalışın.
 
Yaşam tarzınızı iyileştirin.
2 haftalık süreçte stresten uzak durmaya çalışın. Uyku saatlerinizi düzenleyip yeterli uykunuzu alın. Temiz doğal ortamlarda bulunun. Genel sağlıklı beslenme planınızı sürdürün. Kimyasal ürünlerden uzak durun. Kendinizi çok yormadan ufak egzersizler yapabilirsiniz ve bol su içmeyi unutmayın.
 
Bu konuda doğru ve kişiselleştirilmiş bir yardım almak istiyorsanız, infertilite ve tüp bebek diyetisyenimiz Dyt. Ece Dönmez'den yardım alabilirsiniz.
 
Tüp Bebek ve İnfertilite Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.
 
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
 
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1