Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
İnfertilite ve Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme 29 Kasım 2020
Diyabet Doğurganlığı Nasıl Etkiler?
Diyabet, vücudun insülin üretme veya buna yanıt verme yeteneğinin bozulduğu ve yüksek kan şekeri seviyelerine neden olduğu kronik bir tıbbi durumdur. Ailesinde tip 2 diyabet öyküsü, daha yüksek vücut ağırlığı veya gebelikte aşırı kilo artışı, gestasyonel diyabet geçmişi, PCOS öyküsü olan kişiler yüksek risk altındadır.
 
Doğurganlık diyabetin türüne göre değişiklik gösterir! 
 
Tip 1 diyabet ve kadın doğurganlığı
 
Tip 1 diyabetli kadınlarda, adet döngülerinin uyarılmasından sorumlu olan hormonların işlev bozukluğuna bağlı olarak doğurganlıkla ilgili sorumları ortaya çıkarabilir, çalışmalar da yumurta kalitesine olumsuz etkisi olduğunu göstermiştir. Gebelik öncesi veya gebelik sırasında düzenli olmayan kan şekeri, düşük yapma ve doğumsal anormallik riskini artırır. Dolayısıyla kan şekeri düzeyini dengelemek bu olumsuz sonuçları engellemek açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle gebelik planlarken doktor ve diyetisyen iş birliği içinde olmanız faydalı olacaktır.
Ayrıca Tip 1 diyabetli kadınlar çölyak ve hashimoto tiroidi gibi teşhis edilmediği takdirde doğurganlığı etkileyebilecek diğer otoimmün hastalıklar açısından da risk altındadır. 
 
Tip 2 diyabet ve kadın doğurganlığı:
Tip 2 diyabetli kadınlarda doğurganlık sorunları, birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir, örneğin PCOS ve yüksek vücut ağırlığı, tip 2 diyabet için risk faktörleridir ve teşhis edilmezse doğurganlık sorunlarına yol açabilir. Tip 1 diyabette olduğu gibi, dengesiz kan şekeri seviyeleri yumurta kalitesini, doğumsal anormallikleri ve düşük riskini artırabilir. 
 
Diyabet ve erkek doğurganlığı:
 
Diyabet, özellikle kan şekeri seviyesi yüksekse ve yönetilemiyorsa, erkek doğurganlığını etkileyebilir. Diyabetin erkek doğurganlığını etkileme şekli, türüne göre değişiklik gösterir. 
Tip 1 diyabetli erkekler için dengesiz kan şekeri seviyeleri, sperm hacminin ve hareketliliğinin azalmasına sebep olabilir.  Tip 2 diyabet ise  sperm DNA'sında ve canlılığında değişikliklere yol açan iltihaplanmalara sebep olur. Erektil disfonksiyon, uzun süreli diyabetli erkeklerde veya normalin altında kan şekeri kontrolü olan kişilerde görülebilir.
 
Beslenme şekliniz diyabeti yönetmede ve doğurganlığınızı artırmada kritik önem taşır !
Diyabetiniz varsa ve doğurganlıkla ilgili problem yaşıyorsanız; kan şekeri seviyelerini düzenli olarak izlemek, sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, düzenli fiziksel aktivite yapmak, ideal kilo aralığında olmak, stresi ve endişeyi azaltmak, sigara ve alkolü bırakmak tedaviyi olumlu etkileyecektir. 
 
Diyabetiniz varsa veya kan şekeri seviyelerinizde dengesizlik yaşıyorsanız infertilite ve tüp bebek diyetisyenimiz Dyt. Ece Dönmez'den yardım alabilirsiniz.
 
Tüp Bebek ve İnfertilite Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.
 
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1